Какво знаем за кучешката тения

Редактор    преди 123 месеца
1
Какво знаем за кучешката тения
За съжаление, България е страната с най-много заболели хора от кучешка тения. Колкото и да е странно, но в другите страни дори няма случаи, които да бъдат показвани на студентите. А у нас  те са много.

Основен източник на тази зараза е кучето. То отделя с изпражненията си яйцата на тенията, които са невидими с просто око, но човекът се заразява най-често при пряк контакт с опаразитено куче – галене, прегръщане, както и  при консумация на замърсени с яйца  на паразити плодове и зеленчуци. Именно по тази причина се заразяват и хора, които нямат преки контакти с  кучета.

Развилите се в тънките черва ехиникокови тении преминават по кръвен път и поразяват вътрешните органи и най-вече черния дроб.

Кучешката тения се развива бавно  в човешкия организъм в продължение на години, като в началото липсват каквито и да е оплаквания. Обикновено заболяването се открива случайно при изследване по друг повод. То се проявява  с обриви по кожата, тежест или лека болка в увредения орган, отпадналост и лесна уморяемост.

За жалост, кучешката тения много често се проявява направо с развитието на тежки сериозни усложнения като разкъсване на киста с развитие на анафилактичен шок и образуване на  множество ехинококови мехури  в коремната кухина, черния  и белия дроб, мозъка и други органи…Тогава заразеният се оплаква от висока температура, втрисане, силна отпадналост и болка в засегнатия орган.

Лечението на кучешката тения е предимно хирургично, като рецидивите налагат извършването на нови операции. С цел предотвратяване на повторна поява на болестта се препоръчва химиотерапия. Ако това  все пак се случи, може да се стигне дори до  инвалидизация на пациента.

Как да се предпазим от кучешка тения? Ръцете трябва да се измиват добре със сапун и топла вода преди хранене и след пипане на домашните любимци. Трябва да се избягва пипане на  бездомни кучета. Малките деца не трябва да се оставят да играят на места, където имат достъп  безстопанствени кучета. Не трябва да се ядат плодове и зеленчуци, които растат близо до  земята, без да бъдат много добре измити.

Не трябва домашните любимци да се хранят със сурови вътрешности. След разходка, лапите на домашното куче трябва да се измиват с вода и сапун.

Трябва да се знае, че яйцата на кучешката тения може да пренесете вкъщи и чрез замърсени обувки, затова те трябва редовно  да се почистват.

Източник: krasotata.net
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.