Когато кучето остава само вкъщи - Променете своето поведение

tedkata_m    преди 106 месеца
1
Когато кучето остава само вкъщи - Променете своето поведение
Всички ние имаме някакво рутинно поведение, което следваме преди да излезем от къщи – душ, обличане, обличане на връхна дреха, взимаме ключовете (те подрънкват), излизаме. Веднъж разпознало всички тези действия като сигнал, че ще остане само, кучето става тревожно още при първата ви стъпка.

Това означава, че неговото безпокойство се заражда много преди да сте прекрачили прага на входната врата. Впрочем още с алармата на часовника, който ви буди сутрин и отварянето на вратата на банята до излизането ви от дома, кучето вече тотално е обзето от паника.

За да намалите тази растяща тревожност, направете някои промени в своето поведение.

Обърнете внимание на тези неща, които правите точно преди да излезете и започнете да ги правите произволно през деня, когато сте заедно с кучето си. Например, вземете шумно ключовете си и седнете да гледате телевизия, или пък облечете си връхната дреха когато е време да го храните. Не след дълго вашето куче няма да възприема всички тези сигнали като ясен признак, че вие излизате и то остава само. Така част от неговата тревожност и паника ще се намалее.

Тръгвам - Идвам

Повечето от нас мразят да се разделят с кучетата си почти толкова, колкото и кучетата мразят да ни виждат да излизаме навън без тях. Това често води до прекалено внимание към кучето точно преди да излезем от вкъщи. След едни щедри ласки и мили думи, ние затваряме врата след себе си.

За съжаление, точно това излишно внимание и демонстрация на чувства ни към любимото куче, могат да доведат до изграждането на тази тревожност. Най-доброто, което можете да направите за вашето куче е преди излизане просто да го игнорирате, все едно го няма да излезете и след няколко минути да се върнете обратно. По този начин вие казвате на кучето си, че вашето идване и излизане е нещо съвсем в реда на нещата и наистина не е нещо специално.

За кучетата, които имат средно ниво на тревожност, тази стъпка може да бъде напълно достатъчна, за да го избавите от проблема му.

За по-тежките случаи обаче, ще се наложи да поработите доста повече.


Продължително и с търпение

Тази стъпка отнема много повече време и изисква истинско ангажиране и отговорност от страна на собственика. Веднъж започнете ли този процес, много е важно вашето куче никога да не бъде оставяно за продължителен период само, до момента, в който неговото чувство за тревожност не изчезне напълно. Това може да отнеме няколко седмици здрава работа, дори да се наложи да си вземете отпуск.

За да започнете тази тренировка, вие трябва да накарате своето куче да почувства, че никога не е само. Отделете поне 30 минути за всяка тренировка.

Започнете като направите стъпка навън от вратата и веднага се върнете. Не трябва да е толкова дълго, че кучето да започне да усеща паника, че го напускате. Дори в случаите на силно безпокойство това може да продължи не повече от няколко секунди. Когато стъпите обратно вътре, запазете спокойствие и му дайте време да се успокои.

Когато се успокои, отново направете стъпка навън и повтаряйте докато вашето куче спре да показва какъвто и да е признак на безпокойство. После, време е бавно да увеличите периода, през който оставате навън. Отново това може да означава само две секунди, после три и това е всичко за трудните случаи. Веднъж като започнете да увеличавате времето, вие можете да смесвате продължителността.
Например, ако можете да останете навън за 5 секунди, останете 5, но следващия път само 3. Сменяйте продължителността, но не и повече от 5 секунди докато вашето куче не показва никакъв сигнал на безпокойство. Когато дойде време да работите за постижението 45 минути сам, вие трябва много бавно и постепенно да увеличавате времето.

И така можете да работите бавно и търпеливо за увеличаване на времето.

Много бавен и труден процес. Но ако отделяте по час всеки ден за да тренирате с кучето, то резултатите ще бъдат налице. Ако и това не помогне – добре е да се обърнете към специалист по поведение на кучето, а ако не ви изглежда прекалено голямо предизвикателство – вземете другарче на вашето куче. Това често решава много лесно проблема с неговото чувство за изоставеност и самота.
Източник:  списание Моят приятел кучето - mpkucheto.com
hris822    преди 25 месеца
0
Преместване с куче - а в тази статия се обясняват стъпките за преместване на кучето в нов дом (без стрес). Доста са сходни начините. Важно е търпението!
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.