Хранене на куче със сурово месо - Полезно ли е или вредно?

zulender    преди 140 месеца
0
Чудя се дали да не разнообразявам яденето на кучето с понякога сурово месо. Всеки казва, че не е добре само със суха храна. От една страна може да е вредно , но пък от друга нали вълците ядат в естествената си среда сурово месо. Какво мислите?
Боби Йорданов    преди 140 месеца
0
Ето една ичерпателна статия по въпроса:

Ако гранулите ви съмняват или кучето не ги яде; ако държите да ЗНАЕТЕ какво точно яде то, ако държите освен това и да се храни пълноценно... ето ви единствения модерен начин да стане това: BARF диетата.

Най-често BARF се дава като съкращение от Bone and Raw Food - т.е. "Кости и сурово", а по-научното съкращение е от Biollogically Appropriate Raw Food - с други думи, биологично правилна сурова храна. С още по-други думи, тази диета се базира на научно-подбраното съответствие на храна, каквато видовете: кучетата и котките - са еволюционно подготвени да ядат.

Хищниците НЕ ядат зърнени продукти и НЕ са се хранили със сготвена храна. Диетата им в природата се състои от уловените от тях тревопасни животни в суров вид, т.е. месо, вътрешни органи и съдържанието им (изядената трева), по-меките кости и парчета кожа.

ЧЕТИРИ ГРУПИ ХРАНИТЕЛНИ "СЪСТАВКИ"
МЕСО И КОСТИ: Става дума за "пълноценно" трупно месо, т.е. не тлъстини, сланини, ципи и т.н., а месо и меки кости, каквито в природата кучето би изяло.
Най-добре усвояеми от тази група са птичите меса: кокошка, пуйка... донякъде гъски и патици (те са по-тлъсти). Най-препоръчителни са шийки, крилца, гръбнаци (фенерът с гръбчето и бялото месо). От месото на "копитните": най-добре конско или телешко, свинско по-рядко, агнешко - с премахнати тлъстини и още по-рядко. Неща, които у нас ако се продават, то трудно се намират - телешки опашки - също са в тази група; пак там са и "меките" гръбначни кости с по-малки размери, които кучето може да разчупи и изяде.

Има съществена разлика между суровата кост, която кучето изяжда - например шийките и фенерите - и "полезната" кост за забавление: ребра, лопатки, джолани и т.н. Тези кости кучето гризе както за забавление, така и за "полза": развиване на челюстите и мускулатурата им, извличане на отделни хранителни парченца от тях... но като цяло не ги изяжда, т.е. не се възползва от тях в хранителен смисъл.

В тази група влиза и рибата, която не е "редовно" включена в менюто, но е добре да се дава 1-2 пъти седмично. Рибата се дава цяла, с все вътрешностите, глави, перки и т.н., като естествено я проверяваме за рибарски кукички... Дава се най-често херинга, скумрия, сьомга; с речните риби трябва да се внимава, тъй като те разнасят паразити и зарази. В групата на рибите е логично да се добавят нашите местни - цаца (копърка), сафрид и попчета.
КАРАНТИЯ: вътрешните органи са отделна съставка на менюто: дроб - черен и бял, виме, шкембе, сърца, чревца, далаци, бъбреци; птичи органи - воденички, сърца, дробчета...

ЗЕЛЕНЧУЦИ и плодове: основно се имат предвид "зелени" зеленчуци с листа: спанак, лапад, марули, зелена салата, плюс стандартните моркови, разбира се, и по-малки количества от стандартните плодове - например ябълки, банани, кайсии, праскови и т.н. Като съставка от храната всичко това СЕ ПАСИРА или накълцва много на ситно
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, лактобактерия, други в този дух: в менюто се включват най-вече кисели млека, обезсолено сирене и извара; храносмилателни ензими и пробиотици (въпросните лактобактерии). Тук ще добавя и немлечните ЯЙЦА, които също е полезно да се дават от време на време.

Отделно имаме допълнителни добавки към храната: витамини, ВОДОРАСЛИ (келп), омега-3 и омега-6, глюкозамин и т.н.
Принципно всички тези добавки е по-добре да се дават в органичната им форма: за повече витамин В например - черен дроб... за полезни за ставите вещества - хрущяли и т.н.; калций под формата на органичен калций
--
КАК СЕ ХРАНИ ЖИВОТНОТО?
Дневната доза, грубо, се определя като 2 до 4% от теглото на самото животно (примерно за 30 кг. куче това ще е 600-700 до 1.2 кг. храна), за малки кученца - до 10% от теглото (бебета-кучета имам предвид). Оттам нататък количеството варира според кондицията на кучето и енергията, която то употребява: ако е слабо - даваме повече; ако дебелее - по-малко храним.

В тази доза между 60 до 75% се пада на МЕСОТО с кости, останалото е комбинация от карантия и зеленчуци, с добавка на млечен продукт/яйце.
Чисто примерно: от горните 600-700 грама храна примерно 400 са месо с кости (1/3), 150 - карантия, 100 - зеленчуков микс, и отгоре плесваме 2-3 лъжици кисело мляко.

Пак примерно меню:
12 пилешки шийки, 8 крилца или 2 телешки ребра (с месото) плюс едно яйце или кисело мляко. 3/4 чаша зеленчуци на пюре (смесени с яйцето). 1 лъжичка студено пресован зехтин или рибено масло; в зеленчуковото пюре може да се добави пасиран черен дроб например. Добавки: 1 лъжичка дрожди, 1/4 лъжичка водорасли, 1/4 лъжичка люцерново брашно.
Примерно веднъж седмично "месото с кости" се заменя с карантия, веднъж или два пъти - с риба. Хубаво е веднъж на 1-2 седмици едно от храненията да е изцяло зеленчуци с яйце и млечни продукти - разтоварващ ден.
Приятно папане! b)
Полезни добавки са също МЕЛАСА и ябълков оцет по (примерно) 1 лъжичка в храната.
--
С изключение на зеленчуците, месото се дава ЦЯЛО - т.е. не се трошат или смилат костите; ако кучето е дребна порода естествено му начупваме гръбначетата и шийките на по-подходящи по размер парчета, но все пак изхождаме от представата, че даденото куче е "убило" само плячката си и я разкъсва.
И, естествено, всичкото месо, което се използва, трябва да е минало през ветеринарен контрол.
--
Тук се добавя и милото предупреждение, че суровата храна се разваля по-лесно (т.е. не може да държите със седмици сурово месо в хладилника... само замразено); местата, където се обработва това месо - плотове, мивки - трябва да се дезинфекцират и почистват редовно; купите на кучето трябва да се мият и почистват, и дезинфекцират редовно. Неизядената храна не се оставя да стои дълго, из къщи не се оставят да се въргалят сурови кокали b)

При преминаване към такова хранене (естествено) има известен период на адаптация, през който кучето може да губи енергия, да е вяло, да има разстройство - стомахът, червата и целия организъм се приспособяват към новия тип храна. Преходът може да се подпомогне с добавяне на повече кисело мляко и пробиотици (полезни бактерии) към храната, да се дава по-малко мазно месо... Ако обаче сте решили да храните по тази система, не се отказвайте, а изчакайте кучето да се адаптира.

Тази повърхностна статия НЕ изчерпва и дори НЕ обгръща изцяло въпроса - преди да минете кучето или котето си на BARF, четете много, консултирайте се с ветеринаря си, подберете подходящите добавки към храната. BARF не е просто да метнете 5-10 шийки и една салата в купата на кучето - това НЯМА да му осигури пълноценно меню в дълготраен аспект
Силвия    преди 139 месеца
0
Може ли примерно меню и за котка :) Котарака ми е на 11 години,дългокосмест татарски ангорец,кастриран :)
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.