Ето какво ще се случи, ако всички котки загинат

Краси Петкова    преди 84 месеца
2
Ето какво ще се случи, ако всички котки загинат
Групи като службите за опазване на птиците и всичките хора, които са чели несправедливи материали, които несправедливо обвиняват котките като унищожител номер едно на всички малки красиви птички, сигурно ще се зарадват. Легиони от любители на котки пък със сигурност ще скърбят за загубата на техните обичани другари. Но сред цялата тази емоционална реакция, само шепа хора ще имат точна представа за ужасните последици, които биха могли да произтекат от изчезването на този хищник, какъвто са котките в действителност, като това ще е пагубно за нашата околна среда.

Първо ще започна с това, че не предявявам каквито и да е претенции, че аз съм учен, но определено много добре си спомням какво съм научил в часовете по биология. Също така, в част от сърцето ми винаги ще има място за наука и екология, тъй като имам слабост към тях и съм изчела много по този въпрос.

Защитниците на птиците, често казват, че котките са чужди за нашата околна среда и затова нашите бедни пернати приятели не притежават способността да се справят с домашните котки. Но истината е, че котките са опитомени от преди хиляди години, затова те са част от екосистемата и нашата екосистема е проектирана, така че да ги приютява.

Вие знаете ли какво се случва, когато един хищник изведнъж бъде премахнат от една екосистема? Ако другите хищници като невестулки и лисици не запълнят появилия се вакуум оставен от липсата на котките (и повярвайте ми това е съвсем вероятно да се случи), се проявява феномен наречен трофична каскада. Това означава, че ако всички котки изведнъж загинат и няма други животни, които да заемат тяхното място, популациите на гризачите и птиците ще нараснат много бързо. Това ще доведе до бързо увеличаващо се търсене на достъпни хранителни запаси. Семената и ядките ще се консумират до такава степен, че тревата, дърветата и дивите цветя ще спрат да растат (няма ли семена = няма нови растения), и нашите собствени зеленчукови градини и съоръжения за съхранение за зърно, също ще бъдат унищожени.

Бързо разрастващата се популация от плъхове и птици, която е натъпкана заедно в затворени помещения, поради унищожаването на дивият им хабитат от хората, неизбежно ще доведе до появата на болести, които бързо могат да се превърнат в епидемии. Много от тези болести са zoonotic — това означава, че те могат също да засегнат и хората. Бълхите, които се пренасят от плъховете (чиято популация излиза извън контрол след масовата екзекуция на котки, заради суеверието, че те са във връзка със сатаната) могат да причинят по-голяма епидемия от бобонна чума, от тази в Средновековието, например. Въпреки че имаме антибиотици, които сега могат да лекуват чума, ние не сме такива късметлии що се отнася до други болести, пренасяни от плъховете, като ханатавирусите или болести, пренасяни от птиците, като птичи грип. Антибиотиците не могат да убиват вируси.

Да разбира се, че всичко това може да бъде и хиперболизирано, но има множество изследвания, написани от уважавани учени, които засягат важната роля на домашните котки в оцеляването на нашата екосистема. Ние също така имаме и примери за подобни феномени, които са се случвали на хищници от високо ниво. Когато вълците били елиминирани от  Йелоустоун 
парк  в края на 19 век, например, популацията на лосовете процъфтяла. Тъй като лосовете се хранят с трепетлики и трева, а значителното увеличаване на тревопасните, малко или много унищожило растителността в парка. Дори днес, 15 години след като вълците отново са пуснати в парка, популацията на трепетликите не е възстановена напълно: от това може да се заключи, че унищожаването на сивия вълк и бумът на популация на лосовете, в резултат на това, завинаги са променили околната среда там.

Разбира се, някои хора ще кажат че котките не са чак толкова важни, колкото вълците, защото те се хранят само с дребни животни. Но ако защитниците на птиците мислят, че котките са невероятно голяма заплаха за птичата популация, те трябва поне в някое кътче на своето съзнание да могат да си представят, че цялостното премахване на котките ще доведе до подобно бедствие.

Вие не може да елиминирате което и да е животно от околната среда без да причините каскада от нежелани последствия, които могат да имат доста ужасяващи резултати. Животът е мрежа, и нарушаването или разрушаването на каквото и да е, може да доведе нещата до истински колапс.

Да, котките СА толкова важни. 

Що се отнася до този въпрос, такива са и мравките, комарите, отровните змии и всички останали.
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.