Коли - за породата кучета

Боби Йорданов    преди 83 месеца
0
Коли - за породата кучета
Колито, популярно още като Шотландско коли, е дългокосместо овчарско куче с мускулесто тяло, което е малко по-дълго, отколкото е високо. Екземплярите от тази порода достигат от 56 до 66 сантиметра и от 23 до 35 килограма. Колито има сравнително широки и силни гърди и клиновидна глава. Горната част на главата му е плоска, но чертите на лицето са добре изразени. Характерна за породата е дългата заострена муцуна, която завършва с черен нос. Очите на колито са бадемовидни и обикновено тъмни, а ушите стоят изправени и най-често са сгънати напред. Срещат се два вида Шотландско коли – късокосместо и дългокосместо. Късокосместото коли, както подсказва името му, има къса козина, докато дългокосместото има дълго двуслойно окосмяване, която образува грива по гърдите и шията. И двата вида коли се срещат в двуцветна (от златисто-бяла до червеникаво-бяла) и трицветна окраска.

Колито е високоинтелигентна и лесна обучение порода. Тези кучета са лоялни, чувствителни, нежни, мили и почти винаги се разбират с други домашни любимци. Изключително рядко проявяват агресия. Колито е изцяло отдадено на семейството си, което го прави отличен спътник. Разбира се отлично с деца, тъй като е игрив и търпелив. Колитата обикновено са със силна воля и изискват нежно обучение. Като израз на инстинктите им на овчарско куче, представителите на породата понякога хапят хората и животните по петите. Понякога колито проявява упоритост и е подозрително към непознати, тъй като иска да защити семейството си. Като цяло породата е общителна и добродушна. Обикновено колитата не са активни у дома, но не бива да бъдат лишавани от разходки и упражнения.

Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.