Кой е Доктор Фиш?

www.aquarium.bg    преди 152 месеца
1
Garra rufa са риби от семейство шаранови. Обитават сладководни басейни в Евразия – предимно реките Йордан, Тигър, Ефрат, като особеното е, че издържат рекордно високи за рибите температури на водата (повече от 40 градуса). В диво състояние се хранят с водна растителност и водорасли. Лечебната сила на рибките е открита в турския град Кангал от овчар през 1917 г. Тогава той случайно стъпил в блато, и за секунди стотици рибки наобиколили раната на стъпалото му. Не след дълго раната заздравяла, а мълвата за помагащите малки рибки обиколила първо Турция, а след това и целия свят. Но същинската родина на рибното спа е Япония, където в град Хаконе през 2006 г. е открит първият център, в който се прилагат процедурите с рибки. Постепенно модата се разпространява от Азия в Северна Америка, Европа. Рибното спа търпи сериозна еволюция от онзи момент до наши дни.

В началото на рибките им се дава да почистват само ходилата и ръцете на посетителите. Впоследствие започват да се използват и за профилактика и лечение на кожни заболявания, като псориазис, акне, екземи и др. Рибките се хранят с най-горния мъртъв или болен слой епидермис и никога с живи клетки. По време на процедурата отделят специален ензим Dithranol и така засегнатите участъци регенерират изключително бързо. Dithranol е Hydroxyanthrone, който се използва в медицината за направата на кремове, лосиони и др. за възстановяване и подмладяване на кожата. Не случайно Garra rufa са известни още с прозвището рибки-доктори (doctor fish). Последният хит е, че се използват и за масаж. Клиентът се отпуска в гореща вана пълна с много такива риби, те стимулират различни точки по цялото му тяло и подобряват кръвообращението. Усещането може да се сравни с приятен гъдел, след който се чувстваш като нов. Ще усетите кожата си по-мека и гладка. Естествено всичко е природосъобразно. Не бива да забравяме, че живеем във век на неудържим порив към екология.

ss1948    преди 146 месеца
1
това са и самите рибки
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.