Помощ за котка

Христина    преди 116 месеца
0
Здравейте!
Моля ви за съвет.
Става дума за един котарак на една година. Съседски е, но намира много внимание, любов и грижи при нас и затова го чувстваме и като свой. Не отдавна забелязах, че има проблем, който сериозно ме разтревожи. Съседите ми няма да се погрижат за него, искам да го направя аз. Моля ви за съвет, дали бих могла да му помогна без да се наложи да го водя при ветеринар, защото котаракът никога не е влизал в къща, не е бил затварян и си мисля, че ще е много стресиращо за него и трудно за нас да го направим. /Което не би ме спряло, ако прецените, че се налага./ А проблемът му е следният: преди известно време се появи с рана на челото, не много сериозна, просто петно с липсваща козина. Реших, че някъде се е сбил, но не знам дали причината не е друга. Това, което ме тревожи сега обаче е, че на очите му се появи някаква ципа. Те не са възпалени, или мътни. Не сълзят. Просто една плътна, бяла ципа /нещо, като вътрешен клепач/ покрива част от вътрешните ъгълчета на очите му. Предполагам, че веднага ще разпознаете за какво ви говоря. Моля ви да ми кажете дали бих могла да го лекувам с капки, мехлем, дори и хапчета, или колкото и да е е трудно трябва да намеря как да го заведа на преглед?
Христина    преди 116 месеца
0
Да поясня - тази ципа покрива към една трета от очите. Това е проблемът, заради който се обръщам към вас за съвет. Петното без козина на челото го споменавам, защото може да има връзка между двете.
Тази ципа трябва да е третият клепач на котката - повечето животни го притежават, а ние - не. За съжаление не можем дистанционно да определим какъв е проблема - много състояния могат да предизвикат "спускане на третия клепач". Херпесвирусна инфекция, абсцес в следствие на ухапване (предизвикващ компресия и болка, насъбиране на гной), бактериална инфекция, някои паразити дори... По-добрият вариант е да го заведете на лекар. Понякога нещата не могат да се оправят само с капки и мехлеми в къщи.
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.