Инспектори могат да влязат у дома, за да проверят добре ли се грижим за кучето си

Редактор    преди 102 месеца
2
Зоополицаи ще помагат на животни в беда, ще следят за нехуманно отношение към домашните любимци и стриктно ще наблюдават за всякакви нередности, свързани с питомците на бургазлии от началото на следващия месец.
Това съобщи за Burgasutre шефът на дирекция Опазване на околната среда инж. Павлин Михов. Засега в звеното ще работят двама зоополицаи.  

"Инспекторите ще следят спазват ли се разпоредбите на Закона за защита на животните и Закона за ветиринаро-медицинаската дейност, касаещи отглеждането и стопанисването на домашни любимци и ще имат право да налагат глоби. Тези инспектори ще контролират извършването на регистрация и идентификация на домашните любимци. От друга страна ще контролират и отглеждането и нехуманно отношение към животните от страна на собствениците, причиняването на болка и стрес при тяхното отглеждане и дали се осигуряват минималните изисквания като площ", каза инж. Михов.

За отглеждането на котки и дребни породи кучета у дома например по закон се изискват минимум 6 кв. м площ, за да се чувстват животните добре, изчислили са специалистите. Зоополицаите ще имат право да извършват проверки и в дома. 
"Условията за проверка в дома ще са по съответния ред, ще се извършват в присъствието на представител на полицията, както и в момента се извършват от инспекторите по опазване на околната среда", уточни Михов.

Сигнали към зоополицате бургазлии могат да подават на телефон 84 38 91 или на 112. При спешни случаи инспекторите ще поемат случаи и извън установеното работно време. 
Зоополицаите ще следят още дали питомците на бургазлии имат поставен чип, платена ли е задължителната такса за притежание на куче и дали животните се пускат на определените за целта места в града.

В задълженията им ще влиза още налагането на санкции за разходки без повод или намордник за породите, при които се изисква, както и почистват ли собствениците след любимците си. 

Източник: burgasutre.bg
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.