Жестокото публично убийство на жираф в Копенхаген възмути света

Редактор    преди 123 месеца
0
Жестокото публично убийство на жираф в Копенхаген възмути света
В неделя ръководството на датски зоопарк умъртви съвършено здрав млад жираф. Специалистите обосноваха жестокото си решение с аргумента, че в бъдеще самецът може да създаде генетически болно потомство.

Процедурата по убийството се случи пред очите на публиката – "за образователни цели". Пред клетката на животното имаше и деца на 6-7 годишна възраст. "Мероприятието" бе широко анонсирано в медиите като образователен проект.
В неделя сутринта, след като нахрани животното, ветеринарят на зоологическата градина опря о главата му пистолет за забиване на пирони и натисна спусъка. Всичко това се случи пред очите на децата.

След това специалистите се опитаха да обяснят на публиката как е устроена анатомията на животното с нагледна демонстрация върху трупа, който бе публично разчленен. По-голямата част от тялото бе дадена за храна на лъвовете.

Жирафът Мариус бе на година и половина и ръководството на зоопарка се опасяваше, че ще създаде болно потомство, тъй като женските жирафи в градината били негови близки роднини. Директорите на институцията подчертаха, че не са имали избор, тъй като смятали кастрацията за твърде жесток метод, а засега нямало налични програми за изпращане на жирафи в дивата природа. При това Копенхагенският зоопарк отклони няколко предложения от други зоологически градини да вземат Мариус при себе си.

Случаят предизвика огромен скандал по целия свят. Природозащитници, медии, политици и граждани осъдиха убийството като акт на крайна и безсмислена жестокост. Те не приеха аргументите на ръководството на зоопарка, според което посетителите са били предупредени за това какво ще се случи пред очите им и са можели да не идват и да не водят децата си.
Специалисти изтъкнаха, че през последните години е разработен контрацептив за жирафи, който може да бъде спокойно инжектиран на женските от разстояние, което означава, че Мариус е можело да не се размножава.

Американската природозащитничка Лиз Тайсън заяви пред Си Ен Ен: "Въпреки че не може да бъде поправена, смъртта на Мариус изпълни важната задача да хвърли светлина върху една практика, която обикновено добре се прикрива от очите на публиката. Докато има зоологически градини, ще има и нежелани животни. А докато има нежелани животни, и други като Мариус ще бъдат убивани."

Източник: manager.bg
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.