Американски Стафордшир Териер - СТАНДАРТ!

Jordan Staff    преди 128 месеца
1
Американски Стафордшир Териер - СТАНДАРТ!
ОБЩ ВИД: Трябва да създава впечатление на голяма мощ, отнесено към ръстта му, добра конструкция, мускулест и същевременно пъргав и елегантен, много внимателен към всичко, което го заобикаля. Трябва да бъде масивен, не високо поставен, нито тънък в профил. Смелостта му е пословична.
ГЛАВА: Средно дълга, череп дълбок и широк, подчертани челюсти, добре изразен стоп, високо поставени уши.
УШИ: По-добре да не са купирани, но могат да бъдат и купирани. Некупираните уши трябва да бъдат къси и във вид на роза или полуизправени. Изцяло увисналите уши са дефект.
ОЧИ: Тъмни и кръгли, поставени ниско върху черепа и добре раздалечени. Клепачите не трябва да са депигментирани.
МУЦУНА: Средно дълга, закръглена в горната част, изтънява към очите. Добре очертани челюсти. Долна челюст – силна, с добра захапка. Бърни-прилепнали, не висящи. Горните зъби трябва плътно да опират върху външната част на долните зъби. Носна гъба – само черна.
ВРАТ: Мощен, слабо извит, изтънен от плешките до задната част на черепа. Без кожни гънки. Средно дълъг.
РАМЕНЕ: Здрави и мускулести с широки и добре наклонени лопатки.
ГРЪБ: Достатъчно къс. С лек наклон надолу от холката към пояса и кратка извивка от крупа до мястото на залавяне на опашката. Съвсем леко хлътнали хълбоци.
ОПАШКА: Къса в сравнение с ръста, ниско заловена, изтънява към съвсем тънък край, не е извита, нито поставена на гърба. Не се купира.
КРАЙНИЦИ: Предните са прави, с едри и закръглени кости, метакарпусите са прави. Задницата трябва да е добре замускулена, скакателната става е поставена ниско, неизвита нито навътре, нито навън. Лапи – умерено големи, добре извити и стегнати.
ДВИЖЕНИЕ: Походка – гъвкава, без тенденции за клатене.
КОЗИНА: Къса, гъста, твърда на пипане и лъскава.
ЦВЯТ: Козината може да има всякаква окраска – едноцветна на петна или двуцветна, като единият цвят е бял. Не трябва да се поощряват белият цвят в размер над 80%, опаленото черно и чернодробния цвят.
РЪСТ: Ръст и тегло трябва да бъдат пропорционални. Идеална височина в холката за мъжките кучета е 46-48 см, а за женските – 43-46 см.
ДЕФЕКТИ: Всяка особеност, която отдалечава от описаните характеристики, трябва да се разглежда като дефект и значимостта й се оценява според степента на изразеност. За дефекти се считат и депигментираната носна гъба, светлите очи, розовитe клепачи, прекалено дългата и лошо поставена опашка, прогнатизма (издадена долна челюст) и еногнатизма (долна челюст, по-къса от горната).
ЗАБЕЛЕЖКА – Мъжките трябва да имат 2 тестикула с нормален вид и напълно спуснати в скротума. "
Източник – със съдействието на: Йордан Гулев - Jordan Staff Kennel – American Staffordshire Terriers
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.