Посъветвайте ме как да постъпя -кучето ми става превъзбудено след сутрешната разходка

Аглика    преди 130 месеца
0
Здравейте! Надявам се , че ще можете да ми помогнете по някакъв начин .Имам куче на година и 2 месеца .От 2 седмици насам започна да се държи странно и много ме притеснява ,защото не знам какво да направя ,за да туширам това му поведение. Сутрин ,след като се приберем от разходка,която трае около 30-40 минути , в момента в който влезе в апартамента започва да скимти ,да терепери много силно,става неспокоен ,започва да диша учестено и започва да драска по входната врата много интензивно . В момента,в който се опитам да изляза през вратата ,за да отида на работа изскача като луд в коридора и не иска да се прибире . Стигам дотам ,че барикадирам със стол вратата ,за да мога да изляза. Преди не се държеше така,беше съвсем спокоен и кротичко само ме проследяваше с поглед ,когато тръгвах за работа . Четох ,че може би е форма на стрес това поведение и че трябва да променя някои свои навици ,но и това не помага . Когато изпадне в това състояние нито се храни ,нито пие вода ,нито с играчка мога да го примамя-с нищо ! И това става само сутрин ,нямам обяснени защо . Ако имате идеи как да помогна на кученцето си -ще Ви бъда благодарна !Лек ден от мен и благодаря предварително за отделеното време !
Асен Аролски    преди 130 месеца
0
Поведението на кученцето е доста интересно и повдига доста въпроси.

Кученцето само ли остава у дома ?!
Има ли други кучета около домът ви ? И ако има дали вашето куче се разбира с тях ?
По време на разходка има ли някакви признаци на стрес, страх или някакво необичайно поведение.
След разходка сутрин, когато НЕ сте на работа отново ли се проявява същото поведение.
Когато НЕ сте на работа как се държи кученцето у дома ви, и имате ли някакви други проблеми ?
Каква е обстановката около домът ви, т.е. в къща ли живеете, в апартамент? - Това е важно, защото при живот в къща или апартамент има различни дразнители, които биха могли да тормозят кученцето.
Аглика    преди 130 месеца
0
Здравейте!
Започвам веднага с отговорите: остава само през деня,защото аз ходя на работа (допреди отпуската ми това не беше проблем) , живея в апартамент,имам котарак ,който е по-голям с 3 години от кучето ,но никога не го е наранявал,напротив.В блока има и други кучета ,но не и в близките съседни апартаменти.Сутрин ,по време на разходка кученцето си се държи съвсем нормално,нищо необичайно няма в поведението му.Всичко започва в момента,в който се върнем от разходката и започнем с обичайните процедури по миенето на телцето и лапичките . Смея да отбележа,че последните 2 дни малко като чели не реагира така бурно ,поне поспря с треперенето ,иначе продължава да скимти и да драска по вратата (през деня отказва да се храни) . СЪБОТА и НЕДЕЛЯ ,когато не съм на работа през деня ,той явно усеща,защото се успокоява много бързо ,явно разбира по някакъв начин ,че днес няма да излизам за работа .Има разлика в поведението му през уикенда и през седмицата. Изчетох доста материали ,пробвах различни подходи -от промяна на някои сутрешни навици до изгнориране на поведенито му и опити за омаловажаване на моментите на излизане и връщането ми в къщи. Може би има някакъв напредък,но искрено се надявам това да отшуми напълно .Вие какво бихте ме посъветвали?
Аглика    преди 130 месеца
0
Между другото ,имам някакъв проблем с визуализирането на отговорите Ви . Виждам,че има отговор на запитването ми ,но успях да го видя едва днес (когато влезех в темата нямаше коментар под моето писмо).
Асен Аролски    преди 130 месеца
0
Това, което описвате, много ми прилича на страх от самота. По една или друга причина кучето се страхува да остане само. Не мога да кажа, защо това се проявява.
Сещам се за няколко варянта, които може да опитате, и да видите дали ще има някакъв ефект.
Преди да излезете да оставите някоя ваша стара тениска, която да е с вашата миризма, за да може кучето да я усеща. Друго, което може да направите е да оставите включено радио или телевизор, за да не се чувства само кучето. И за нещо друго, за което се сещам е много да изморите кучето преди да излезете на работа, по този начин ще има много по - малко сили и ще го приеме по лесно и по - бързо ще се успокои.

Пробвайте с тези неща, и споделете след това какъв е бил резултатът. И какво е било поведението на кучето след това.
Аглика    преди 129 месеца
0
Благодаря Ви за съветите! Този номер с дрехата го пробвах ,но вероятно има послеефект (след като тръгна за работа) .Засега най-голям ефект има , може да прозвучи смешно , когато му пея ,това малко го успокоява . Ще се опитам да го разхождам сутрин по-дълго време , за да тича повече и дано това го умори и му подейства в някаква степен...На Вас -благодаря още веднъж за съветите и отделеното време .
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.