Микрочиповете могат да намалят популацията на бездомните кучета

Magic    преди 132 месеца
0
Редица стратегии за преодоляване на проблема с бездомните кучета до сега не постигнаха очакваната от хората цел. Никой не знае колко са тези животни. От друга страна от близо година и половина у нас е препоръчително всички собственици на домашни любимци да поставят микрочип на кучетата си.
Станем ли стопани на куче или котка, законът ни задължава да ги регистрираме. Повечето обаче забравят. Освен това отблизо година и половина е препоръчително домашният ни любимец да е с микрочип. Той съдържа 15 цифров код и изпълнява ролята на ЕГН.

Кодът се регистрира в 2 системи - едната е националната на Регионалната ветеринарна медициксна служба, а другата е частна. Информацията, която се съдържа в него, е от полза както за стопаните, така и за ветеринарните лекари.

"След толкова години ползване на микрочипове не сме видели нито един страничен ефект от неговото действие. Той е поставен в капсула и тя не допуска микрочипът да повлияе на организма. Няма никаква опасност при поставянето на чипа. Хубавото е, че с този чип вие винаги можете да докажете, че това е вашето куче, когато е откраднато или намерено", казва д-р Милена Панчева, ветеринарен лекар .

Микрочипът е голям колкото оризово зърно. Поставянето е подкожно и е безболезнено за животното.

"Това е все едно слагаме ежегодната ваксина на кучето. Впръскваме обезболяващ спрей, за да сме сигурни, че животното няма да го заболи. Чипът се слага винаги отляво на врата, за да може всеки един, който намери животното, да знае къде да го прочете. Слагаме и вкарваме чипа. След поставянето на всеки чип проверяваме дали работи и е ефективен. Ето, изкарва 15-цифрения код, с който се знае на кого е регистриран и ако бъде пуснато на улицата, ще се разбере, че е на този човек и би било редно да му се поставят санкции, за да може по този начин да се намалява и популацията на бездомни животни", обяснява д-р Панчева.

Освен на кучета, микрочипове могат да се поставят и на други домашни любими. Цялата процедура струва между 30 и 50 лева.

Източник: ekipnews.com
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.