Отмяна на задължителното чипиране на кучетата

Lapa.bg Admin    преди 135 месеца
1
Отмяна на задължителното чипиране на кучетата
Върховният Административен Съд се е произнесъл на 14 ноември, с което потвърди решението на Административния съд в София от май тази година. Решението е окончателно.

Въпросната наредба беше подготвяна 3 години и многократно редактирана, докато беше приета юни 2011 г. Мотивите на съда са, че тя повтаря текстове в действащи закони, като Закона за ветеринарномедицинската дейност и в Закона за защита на животните, като въвежда нови или различни срокове от предвидените в законите.

Всичко е разписано в законите, а задължение на кмета е да го изпълнява, напомнят от ВАС.

С отмяната ú отпада и задължението за стопаните да поставят за своя сметка чипове на кучетата и да бъдат глобявани, ако не са ги поставили. Остава задължението да се носят документи на кучета при разходка, разписани в законите, както и регистрацията на животните и годишната такса от 24 лв., тъй като са предвидени в Наредбата за местните такси и цени на услугите.

Глобите за нарушения на наредбата остават 20 лв. за първо нарушение и 200 лв. за повторно. С новата наребда, маскирана като промени в Наредбата за отглеждане на домашни животни глобите бяха 50 лв. при първо нарушение и 200 лв. при рецидив. В по-ранен вариант отменената наредба предвиждаше нереалистично висока глоба – до 500 лв. за първо нарушение и до 1000 лв. за второ.

След отмяната на най-новата наредба остава да действа Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни от 2002 г.

Източник: offnews.bg
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.