Съвети за отглеждане на кучета

valioo90    преди 160 месеца
1
Съвети за отглеждане на кучета
Възпитание и здраве на вашето кученце

Това са най-важните неща, които е необходимо да знаете за грижа към вашето куче
 
КОЗИНА
Редовно решете козината на кучето.

- Дългокосместите и полудългокосместите кучета трябва да се разресватежедневно ( йоркширски териер, коли, голдън ретрийвър). При кучета свълниста или къдрава козина( пудел, фокстериер)- два пъти в седмицата, а при късокосместите кучета ( дакели, боксери) се препоръчва да серазресват един път в месеца. Трябва да говорите ласкаво, когато разресвате кученцето и при свършване на процедурата да му дадетете някакво лакомство.

НОКТИ
Дълги нокти? - Изрежете ги незабавно!

-Независимо дали вашето куче е свикнало да играе на меки или твърдиповърхности , задължително трябва да го научите да подава лапата си, зада може да му бъдат изрязвани ноктите. Най-добре е тази процедура дабъде извършвана от ветеринарен лекар, но ако решите сами да изрязватеноктите на кучето се обърнете към него за съвет. Ветеринарният лекар щеви даде съвет за най-подходящите ножици за нокти и до каква степентрябва да изрязвате ноктите на кучето.

ОЧИ
 Следете състоянието на очите на кученцето.

- Ако в ъглите на очите на кучето има секрет или започне постоянно сълзотечение е необходимо нежно да почистите очите със стерилна кърпичка, напоена в специален разтвор за почистване на очи.

РАЗХОДКИ
Често ли се разхождате с кучето?
Кучето редовно трябва да се разхожда  в един и същ час на деня, по възможност 3 пъти на ден. По този начин удоволствието, което разходката доставя на кучето, ще бъде още по-голямо.

УШИ
Редовно проверявайте състоянието на ушите на кученцето и  ги чистете при необходимост.
- При някои породи се налага отстраняване на космите от вътрешната странана ушите. Това може да бъде извършено от ветеринарен лекар, фризьор или дори от самите вас, след кратко обучение. Ушите трябва да са чисти, без неприятен мирис и без наличието на секрети. Ако ушната кал е малко, то чистенето на ушите не е задължително. Много често, обаче се наблюдава натрупване на голямо количество черна или кафеникава ушна кал в ушите на кученцето, поради което то тръска главата си и се опитва да отстрани този секрет с лапи. Ако ветеринарният лекар постави диагноза краста,трябва стриктно да се придържате към препоръките му и назначенотолечение. Лечението на това заболяване ще отнеме не повече от месец.  

ЗЪБИ И УСТА

Как да поддържаме добра устна хигиена на моето куче?


Зъбната плака е наслагване върху повърхността на зъбите, което се образувамного бързо, особенно при кучетата от дребните породи. След като свободният калций в слюнката се свърже със зъбната плака се образувазъбен камък.
- Профилактичното чистене на зъбите трябва да се извършва със специална  четка за зъби или марлен тампон. Също така трябва да се използва специална паста за зъби за кучета. Четкането на зъбите е най-добрият профилактичен метод за съхраняване на зравето и белотата на зъбите.
- Ако зъбният камък не се отсрани на време е възможно да се стигне до развитието на парадонтоза, а впоследствие дории до загуба на зъби. Премахването на зъбния камък се извършва от ветеринарен лекар с ултразвук като кучето е под обща анестезия.

КЪПАНЕ НА КУЧЕ

Препоръчва се температурата на водата за къпане на малкото кученце да е 39о С. Къпането не трябва да трае повече от 5 минути като след това трябва да се подсуши с кърпа или сешоар.

Трябва да отбележим, че шампоаните за хората са неподходящи за кучета. Необходимо е използването на шампоани, специално предназначени за кучета. Широк асортимент от такива шампоани може да намерите вспециализираната мрежа- ветеринарни клиники и зомагазини.

За избор на подобен шампоан ще трябва да се посъветвате с ветеринарния ви лекар, който ще ви даде и съвет зачестотата за къпане на кучето. Освен това ако възникне някакво кожнозаболяване ( алергия ли себорея) ветеринарният лекар ще предпише най-подходящия лечебен шампоан.


ОЩЕ МАЛКО ИНФОРМАЦИЯ

Следете здравословното състояние на вашия малък домашен любимец.
Какво да правим ако кученцето е вяло, лежи много и не е в настроение?
 Преглед при ветеринарния лекар
Препоръчва се първият профилактичен преглед на кученцето да се  извърши от 7 до 10 месечна възраст.

Растеж
Контрол на растежа и телесното тегло: има ли нарушения?
Оптимално количество на дневната дажба.
 
Поява на постоянните зъби

Млечнитезъби се сменят с постоянните от 4 до 6 месечна възраст. Ако кучето енавършило 7 месечна възраст и има още млечни зъби те трябва внимателнода се отстранят. Ветеринарният лекар може да прецени дали  процесът наизрастване на зъбите протича правилно.

Първи признаци на полово съзряване
Женскотокуче достига полова зрялост на 6-12 месечна възраст в зависимост отпородата. Ветеринарният ви лекар ще ви помогне да познаете тези първипризнаци и да контролирате репродуктивните му функции.

Профилактика за вътрешни паразити
Трябва да се извършва периодично поне на всеки 3 месеца.
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.