Нормално ли е да повръща

Нормално ли е да повръща
"Нормално ли е да повръща?"

Този въпрос се задава често, когато домашният любимец повърне един път или многократно. Отговорът никога НЕ Е  "да". Най-рядко това е следствие на преяждане.
В зависимост от възрастта на животното причините могат да бъдат най-разнообразни. При бебетата повръщане може да има при паразитни(глисти, тении) и вирусни заболявания(гана, парвовироза, корона вирус, панлевкопения и др.). Също така при рязка смяна на храната, поглъщане на чужди тела, запушващи червата. В ранна възраст, от любопитство опитвайки от различни препарати(химични токсини), както и домашни растения(някои са отровни) често бебетата кучета и котки повръщат.
При по-възрастните животни гадене и повръщане се наблюдава при възпалителни процеси в храносмилателната система (гастрит, язви, панкреатит, ентерит-бактериален или вирусен, колит и др.). Винаги собствениците на едри породи кучета , които рязко започват многократно да повръщат или да имат безрезултатни позиви за повръщане с подуване на корема трябва да имат предвид подуването и превъртането на стомаха, като животозастрашаващо заболяване и да потърсят лекарска помощ веднага. Възрастните кучета и котки също поглъщат чужди тела, но могат да повръщат и в следствие на алергия към даден вид храна, както и от обстипация на дебелото черво при консумация на неподходящи храни(кости, прекалено солени, блажни и с подправки човешки манджи).
Не винаги повръщането е свързано с храносмилателната система. Наблюдава се като симтом на други заболявания: перитонит, диабет, чернодробни заболявания, тумори, възпаление на матката и др. Също така някои неврологични състояния могат да се манифестират с повръщане – чернодробна енцефалопатия, менингит, тумори, повишено вътречерепно налягане(при травми и др.), епилепсия и т.н.
Не на последно място остават и лекарствата, които по една или друга причина даваме на любимците си. Някои антибиотици дразнят стомашночревната лигавица, както и нестероидните противовъзпалителни средства, затова винаги се прилагат след храна и при непоносимост на препарата задължително трябва да се консултирате с ветеринарния лекар, изписал лекарството.
Един мит не е за пренебрегване. Яденето на трева. Обикновено това е проява на извратен апетит и животното консумира нетипична за него храна(остра трева) или каквто му попадне. Да, изядената трева предизвиква повръщане, но не означава, че това облекчава болката в стомаха или подобрява набавянето на витамини. Затова, когато любимецът ви започне да повръща, не се бавете и потърсете помощ от ветеринарен лекар.

Д-р М. Златарова, Ветеринарен център Свети Антим, 0878416673
Иво    преди 136 месеца
1
Страхотна статия !
А бихте ли ми казали, защо когато кучето ми си играе с пръчка на вън, и чупи я на малки парченца и ги гълта и след това ги повръща ? Става много рядко, защото не давам да играе с пръчки, но се е случвало ?
Напълно нормално е да повръща след като направи пръчката на трески. Те са остри и дразнят лигавицата на стомаха и това предизвиква повръщане. Другият проблем с клечките е, че се забиват понякога между зъбите, по лигавицата на устата или дори по хранопровода(понякога). Затова много внимавайте с тях :)
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.