Изгубено куче или котка - съвети за намиране на изгубен домашен любимец

Magic    преди 136 месеца
3
Изгубено куче или котка - съвети за намиране на изгубен домашен любимец
Никой не иска да изгуби домашния си любимец, но понякога в шума и суетата на ежедневието, кучето или котката може да се промъкнат през входната врата и да изчезнат за секунди. Това е ситуация, способна да разбие сърцето ни, но има стъпки, които можем да предприемем, за да улесним бързото и безопасно завръщане на домашния любимец у дома. Аз съм губила домашен любимец само веднъж преди много години. Това бе кучето ми Джена. Научих много от ситуацията.

Ако видите, че домашният ви любимец е избягал, вземете каишка, мобилния си телефон, както и някои вкусни изкушения, след това поемете в посоката, в която сте видели животното да бяга. Някои кучета обичат играта на преследване, така че, макар да е изкушаващо в тази стресова ситуация, не се затичвайте към кучето си като го видите. Открих, че имам най-голям успех, когато седна на земята в приведена стойка или дори когато се затичам в обратната посока. Вашето поведение предизвиква любопитство у него и той идва да разбере на какво се дължи то. Не се карайте на кучето си, ако/когато то се върне обратно при вас. То няма да разбере, че му се карате за бягството, а ще си помисли, че ще бъде наказано за това, че се връща!

Интернет, facebook и уебсайтове за домашни любимци

Ако незабавното издирване е неуспешно, то е време да започнете да уведомявате приюти, спасителни служби и др., както и да публикувате съобщения в интернет.
Обадете се на местните приюти . Животното ви едва ли е стигнало толкова бързо до там, но за всеки случай опитайте и непременно ги уведомите ако постъпи такова куче да се свържат с вас.

На следващо място възползвайте се от бързината на Интернет. Пуснете съобщение на страницата си във Фейсбук , пуснете обява в  www.lapa.bg и др. Сайтове по ваша преценка... Уверете се, че данните, предоставени за осъществяване на контакт с вас, са верни. Поддържайте наличност от актуални снимки, за да ги използвате, когато публикувате съобщения за изгубения си домашен любимец. Може да се свържете и с ветеринарни лекари и спешни центрове за животни във вашия район, за да имат предвид вашия случай, ако случайно получат информация за него.

Търсене и спасяване

Върнете се обратно за по-задълбочено претърсване на района, в който е бил загубен домашният ви любимец. Преди да напуснете къщата, оставете храна и вода, както и част от непраните си дрехи (с вашия аромат) извън къщата. Изключителното обоняние на вашият домашен любимец може да му помогне да намери дома ви. Вземете раница и сложете в нея мобилния си телефон, отпечатани снимки на вашия домашен любимец, листове хартия, на които да напишете данните си за контакт, лакомства, любимите пискащи играчки (за кучетата), фенерче, вода и каишка/нашийник. Ако имате други кучета, вземете едно от тях с вас, тъй като те могат да се надушат взаимно. Докато сте навън, помолете другите хора в района да хвърлят по едно око, като същевременно раздавате снимки и информация за контакт.

Ако опитите за намиране на домашния ви любимец са претърпели неуспех, започнете да правите листа, които да разлепите за търсенето му. Когато правите листата, трябва да включите само жизненоважна информация, като името на животното, размер и цвят/порода, вашият телефонен номер и отчетлива, ясна снимка на домашния ви любимец. Уверете се, че текстът е достатъчно голям, така че да се вижда от преминаваща кола. Ако имате възможност разлепете и в съседните квартали - много животни са били откривани на километри от дома си. След като вашият домашен любимец е намерен, уведомете приютите и клиниките и премахнете плакатите от улиците.

Проактивни мерки

Дано никога да не ви се наложи да преживеете изгубване на Вашия домашен любимец. Все пак има някои прости неща, които можете да направите, за да спомогнете за бързото завръщане на домашното животно вкъщи, ако това ви се случи.

Първо, уверете се, че вашият домашен любимец има актуални средства за идентификация и ги носи. И аз изпитвам чувство за вина, че свалям нашийниците у дома и не винаги ги слагам отново, но това е първото нещо, което търся, ако попадна на бездомен домашен любимец. Дръжте актуални снимки на домашните си любимци на лесно достъпно място в дома си, така че да са удобни за взимане, ако имате нужда от тях.

Микрочипът в България, който е задължителен когато регистрирате кучето си и се слага от ветеринар няма да може да ви е полезен при търсенето. С негова помощ може само да докажете, че това куче е ваше когато го намерите.

Съществуват GSP устройства, които се закачат на нашийника на домашния любимец и можете да използвате смартфона си или нечий компютър за проследяване местонахождението на животното, но нямам директен опит с тях, ако някой използва такова моля да сподели!

Надявам се, че тази информация ще ви помогне, в случай че трябва да търсите изгубен домашен любимец. Успех!
stormer    преди 136 месеца
0
Допълвам със съвет - предложете награда! В тези трудни времена може някой да е видял обявата ви и да е видял и животното ви, обаче да няма време да се занимава с това, но виж ако има и награда това вече е друго ! :)
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.