Холандско джудже

Холандско джудже

Представителите на тази порода, са най - малките сред декоративните зайци. Имат изключително симпатично изражение.
Очите при белите зайчета, могат да бъдат червени ( при албиносите ) или сини. Ушите са къси и изправени, а тялото им е компактно. Козинката им е къса и гъста, с различна разцветка - черен,син,шоколадов,стоманено сив и др.

Темпераментът на тези малки сладури се отличава с това, че са много любвеобилни, любопитни и игриви. Тези зайчета са една от най - желаните породи, за отглеждане като домашни любимци. Вниманието, което човек им отделя, ги научава да търсят човешкия контакт подобно на кучетата и котките.

Диетата на Холандското Джудже е доста специфична, тъй като то има чувствително храносмилане. Малките зайчета до 6 месечна възраст не бива да бъдат хранени със зеленчуци, а за възрастните не се препоръчват в големи количества - зеле и маруля.
Много важно е пелетите за зайците да са пресни и с тях не бива да се прекалява. В неограничено количество на зайчето може да се предлага сено.

Зайчетата холандски джуджета е добре да се кастрират, ако няма да се използват за разплод, Особено внимание изисква размножаването, защото две чистопородни Холандски Джуджета не бива да бъдат кръстосвани, защото има голяма възможност поколението им да се окаже, нежизненоспособно и да не оцелее повече от 3 месеца.

Холандското Джудже произхожда от породи зайци от Полша. Официално е признато като самостоятелна порода в Съединените Американски Щати ( САЩ )
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.