Кашлицата !

Кашлицата – минава ли от самосебе си?

От време на време е напълно нормално любимецът ни да се прокашля 1-2 пъти дневно. Все пак, те душат навсякъде и проучват най-различни места – прашни(в къщи), пепеливи(по улиците), с цъфнали треви(полета, градинки) и др. Ако забележите зачестяване на кашлицата е редно да се потърси причината за нея.
Има различни заболявания, които могат да се проявяват клинично с появата на кашлица. Например след тичане в студено време, продължителен лай, пиене на ледена вода, ядене на сняг и др., по-нежни животни могат да получат възпаление на фаринкса, ларинкса. Ако не се обърне внимание на време, не рядко лекото възпаление може да слезе по-надолу по дихателните пътища към трахеята, бронхите и белия дроб.

Разбира се, не само инфекции(бактериални, вирусни) могат да причиняват заболявания на дихателните пътища. Понякога алергии също могат да доведат до упорита кашлица. При възрастните пациенти не трябва да се пренебрегва този клиничен признак, защото може да става въпрос за поява на различни неопластични маси, които да доведат до затруднения в дишането и кашлица. Не бива да забравяме и сърдечните заболявания, които също съпътстват възрстните кучета и котки. "Задавянето" с чуждо тяло – заседнала кост, пръчки, и др. се случва много по-рядко, отколкото собствениците предполагат. Не на последно място са паразитните заболявания – дирофилариозата(пренасяна от кръвосмучещи насекоми), която все по-често се проявява при възрастни и дори млади животни, белодробни нематоди и др. Паразитите предизвикват механични и циркулаторни смущения в кръвоносната и дихателната система на болното животно и в даден момент се стига до кашлица, която не минава от "самосебе си".
Затова е важно да не се бавите, и ако забележите кашлица (суха, влажна, с храчки, без, упорита, силна – водеща дори до повръщане) потърсете помощ от ветеринарен лекар, не чакайте да стане късно.

Д-р М. Златарова, Ветеринарен център Свети Антим, тел. 0878416673
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.