Случаи когато трябва да заведете животното си на Ветеринар

Случаи когато трябва да заведете животното си на Ветеринар
Десет случая, при които трябва да заведете животното си на ветеринарен лекар:

1. ТРАВМА - падане, огнестрелни рани, блъскане от коли, сбивания с кучета. Дори и животното да изглежда на пръв поглед добре, трябва да бъде прегледано, защото травми като скъсан бял дроб, диафрагмална херния или вътрешен кръвоизлив, няма да проявят клинични признаци веднага след случката.

2. ЗАТРУДНЕНИЯ В ДИШАНЕТО - давене, хрипове, слабо дишане. Причините са много - чуждо тяло, алергична реакция, сърдечно заболяване при възрастни пациенти, белодробно заболяване и др. Затрудненията в дишането са свързани почти винаги със сериозни системни заболявания, затова не се бавете да потърсите лекарска помощ.

3. НЕВРОЛОГИЧНИ СЪСТОЯНИЯ - дезориентация, некоординираност, тежка летаргия, неадекватност, кома. Всяка изявена промяна в менталния статус на животното ви изисква незабавен преглед.

4. ГЪРЧОВЕ - неконтролируемо треперене, загуба на съзнание, плавателни движения с крайниците и възможно изпускане по голяма или малка нужда. Веднага заведете животното на лекар - причинните могат да бъдат от хипогликемия при бебета кучета, токсикози при всички възрастови групи, до епилепсия и други.

5. ИЗЛАГАНЕ НА ТОКСИНИ (предполагаемо или сигурно) - някои домашни препарати(белина, каналин), торове, отрова за мишки и плъхове. Ако откриете нагризани опаковки не се бавете, а заведете животното си на преглед.

6. ПОВРЪЩАНЕ ИЛИ ДИАРИЯ - повръщане на ярка кръв или диария с яркочервен цвят, както и тъмни, черни изпражнения са признак на сериозно заболяване, което се нуждае от лекарска намеса.

7. ПОДУТ КОРЕМ ИЛИ КОРЕМНИ БОЛКИ - опити за повръщане, видимо увеличаване на корема , обща слабост, колапс, затруднения в дишането. Животозастрашаващо състояние е разширение и подуване, превъртане на стомаха при едрите породи кучета и колкото по-бързо животното се лекува, толкова по-голям шанс за преживяване има животното. Други причини за абдоминален дискомфорт са хемоабдоменът(кръвоизлив в корема), асцит(насъбиране на свободна течност в корема).

8. ОЧНИ ПРОБЛЕМИ- влошават се много по-бързо от проблеми в други области. Много бързо може да се стигне до загуба на око, слепота, ако не се лекуват на време. Затова признаци като зачервяване на очите, повече сълзи, подуване, изкривяване на погледа и непрекъснато триене с лапа, не бива да се пренебрегват.

9. ПРОБЛЕМИ С УРИНИРАНЕТО - ако животното не уринира в нормалното за него количество(повече, по-малко) потърсете помощ - запушванията на уринарните пътища са животозастрашаващи.

10. РОДИЛНИ ПРОБЛЕМИ- ако животното ви ражда и забележите, че повече от четири часа няма никакви бебета, или напъни по-дълги от 30 минути не дават резултат, свържете се с ветеринарен лекар, защото може да стане опасно и за бебетата и за майката.

ТОВА СА САМО МАЛКА ЧАСТ ОТ СПЕШНИТЕ СЛУЧАИ, ЗАТОВА ЗАПОМНЕТЕ, ВИНАГИ, КОГАТО ЖИВОТНОТО ВИ НЕ Е ДОБРЕ, СВЪРЖЕТЕ СЕ С ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ПОТЪРСЕТЕ ПОМОЩ.

Д-р Златарова

Ветеринарен Център Свети Антим
0878416673
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.