Отшумя ли модата за купирането на ушите на питбул?

Боби Йорданов    преди 137 месеца
1
Отшумя ли модата за купирането на ушите на питбул?
Преди да изложа каквото и да е по темата, а то основно ще бъде – ползите или липсата на полза от купирането на ушите, кога и защо се е правила въпросната интервенция и кои са държавите, които забраниха през годините това със закон бих искал да изкажа своята лична позиция по темата.

Лично аз не съм "за" или "против", защото по закон едно е забранено, а второ позволено, но това не значи че законовото състояние винаги е правилно. В Маями може да гледаш тигър в двора си, но не и питбул, тъй като породата е забранена със закон, който го определя като "опасна порода". В повечето европейски страни купирането на ушите и опашката е забранено от закона. Ветеринарите са много прави, че от тази интервенция няма никаква полза за кучето, освен промяната във външния му вид. С забраната обаче се отне правото на притежатели на кучета като питбул и доберман да изберат дали да купират своите любимци. Честно да Ви кажа не мога да си представя доберман, който да не е с купирани уши. В българските развъдници също ги купират. В Италия закупувайки си Кане Корсо от развъдник (там не е забранено купирането) ти го закупуваш с вече купирани уши. Това се прави на третият ден от раждането на кутрето, тъй като тогава то не чувства нищо и интервенцията е рутина.

Досега съм отгледал две кучета от породата Американски Питбул Териер, като настоящото ми е второто. Не съм купирал ушите на своите кучета, защото лично аз ги харесвам така както са се родили в натуралния им вид и винаги са ме забавлявали мненията, че питбул с некупирани уши "не прилича на питбул" – как нещо в натуралния си вид няма да прилича на себе си, а манията и модата години наред да се режат ушите на кучетата да измести представата на хората за истинския им вид?! С официалната забрана обаче хората, които искат да купират ушите на кучето си не биват спрени, а възпрепядствани. Отиват изкарват някаква фалшива диагноза, че кучето има някакъв проблем с ушите и в такъв случай имат право да му ги купират. Само, че това става в повечето случаи некачествено и вместо по-добър се получава по-лош външен вид и осакатяване на кучето, за което стопаните му в последствие съжаляват.

Макар и в САЩ – дома на питбула, купирането да не е забранено в последно време се наблюдава толерирането на кучета в естествения им вид с некупирани уши по изложби и като цяло може би вече купирането на ушите не е толкова модерно.

Защо са купирали ушите на кучетата? Отговора е прост – за да се премахне това слабо място на животното, участващо в бой. Ако имате домашен любимец питбул и го обичате достатъчно, за да не го ползвате с цел печалба и участия в незаконни боеве за какво бихте му отрязали ушите? Веднъж видях питбул с отрязана опашка и уши…направо го съжалих и най-големия невежа знае, че ако ще се купира нещо при това куче е само ушите, а милия беше и с купирана опашка. На всички ви прави впечатление, че боевете с кучета макар и вече нелегални все още съществуват от векове насам, как тогава нещо като купирането на ушите ще бъде възпряно със закон? Това си остава въпрос на отговорност на стопанина, защото ако той реши би могъл да купира ушите на кучето си независимо от законовата наредба в страната, където живее.

Оправдано или не някои ловни кучета се нуждаят от купиране на ушите с цел предпазване при гонене на дивеча. Защо правото на ловджията обаче да направи това трябва да е изрично забранено? Тук се отнема правото на личен избор. И от друга страна – в миналото ушите на Кавказката Овчарка са били купирани, за да не може вълците да ги хапят, но нужно ли е това днес където и в най-затънтения край вълци – няма дори при минимална човешка популация? Въпроса не е едностранен и може би не трябва да заемаме категорична позиция "за" и "против", защото докато има кучета, като някои ловни например, които според закона не трябва да бъдат купирани то се отнема нещо важно на стопаните им, проблема е че масово купират хора, чиито кучета просто нямат нужда от това, а го правят за да постигнат определен външен вид който им харесва. За това смятам, че закона трябва да бъде по-гъвкав, както е например в Бразилия – забранено само по козметичен предтекст.

Ето списък къде е позволено и къде е забранено купирането на ушите. Прави впечатление, че в САЩ то не е забранено.

Афганистан – позволено
Аржентина – позволено
Австралия – забранено
Австрия – забранено
Боливия – позволено
България – забранено
Бразилия - забранено само от козметични подбуди
Канада – забранено
Чили – позволено
Хърватия – забранено
Кипър – забранено
Чехия – забранено
Дания – забранено
Англия - забранено
Франция -забранено (с изключение на опашките)
Германия – забранено
Гърция – забранено
Унгария – забранено
Индия – забранено
Ирландия – забранено
Италия – позволено
Холандия – забранено
Норвегия – забранено
Португалия – забранено
Русия – забранено
Шотландия – забранено
Южна Африка – забранено
Швеция – забранено
САЩ – позволено в повечето щати



Източник: pitbullbg.wordpress.com
Веселина Маринова    преди 64 месеца
0
Аз съм против купирането на ушите на кучетата.
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.