Белгийска Овчарка Малиноа

Асен Аролски    преди 137 месеца
1
Белгийска Овчарка Малиноа
Белгийска Овчарка - Малиноа

Белгийската овчарка има няколко разновидности : : Грюнендал, Лакеноа , Малиноа и Тервюре.
В тази статия ще разгледаме по специално Малиноа. Кучетата от породата Белгийска овчарка Малиноа, са работни овчарски кучета.

Характер:
Представителите на тази порода кучета, най - често са сериозни кучета. Под сериозни кучета имам в предвид, че това са кучета, които са с много уравновесен  характер, в общия случай имат много здрава психика. Тези кучета са много игриви и палави в повечето време.
Тези кучета, се поддават много лесно на обучение, но има кучета, които са и доста инатливи, затова към тях трябва да се подхожда заедно със специалист.
Разбират се добре с големи деца, а с други кучета и животни се разбират добре, ако са правилно социализирани.
Когато са правилно социализирани, тези кучета изграждат много уравновесен характер, силна психика и непоколебимост. За да се развият тези качества в кучето, трябва да му бъде отделяно достатъчно внимание, да има достатъчно време за обучение, възпитание и игри.
Когато става въпрос за непознати хора, кучетата от порода Белгийска овчарка - Малиноа, могат да бъдат много резервирани спрямо тях, и често да бъдат и агресивни.Много интелигентни кучета, които се поддават изключително лесно на обучение, и голяма част от тях, се използват за различни видове спорт.

 Външен вид :
Белгийската овчарка Малиноа е куче, на което козината пада през цялата година, като най - обилно е през пролетта - есента.Има къс но двоен косъм, който може да бъде в различни разцветки, варира от червено - сиво, лицето е черно. Има атлетично тяло, добре замускулено  и много буден и жив поглед.
Височината при холката е :
Мъжки: 60—66 см
Женски: 56—62 см
А теглото :
Мъжки: 25—35кг
Женски: 20—25кг

Off Topic  : Белгийската Овчарка Малиноа, е куче много често със силен характер, висока интелигентност, недоверчивост към непознати. Тези качества на кучетата от породата Малиноа, ги правят идеални за целите на военни и полиция. Все по често се използват като пазачи и полицейски кучета. Във Франция кучетата, които се използват за нуждите на охранителна полиция и спец частите са 75 % Малиноа. Те се използват толкова масово, заради физическите си качества,  защото те са по - леки от Немските Овчарки, по - пъргави са, но са също толкова ефективни при задържане на нарушител, колкото кучетата от породата НОК. Спорен е въпроса, коя от двете породи е по - добра, и двете имат своите предимства и недостатъци.

Асен Аролски    преди 137 месеца
1
Реална ситуация, в която е много важна намесата на полицейското куче, за задържане на престъпника. Тези кучета са работни кучета, и не са домашни любимци, от тях може да зависи живота на някой полицай, затова техните действия, не се подлагат на съмнение.
Асен Аролски    преди 137 месеца
1
Малиноа, което е домашен любимец и играе с фризби : ) Уникално !
buch    преди 137 месеца
1
Страхотни кучета!Последната снимка с детето е уникална, показва идеално характера на Малиноа
Александър Илиев    преди 137 месеца
1
Белгийските овчарки (Малиноа или Мехелар)се различават по-характер и качества в зависимост към коя организация принадлежат или произхождат.
Кучетата в FCI (международна киноложка организация-изожби) са много често непригодни за работа.
Най-добрите линии а в NVBK Белгия това е организацията ,която е развила белгийската овчарка до номер 1 работно куче в света.
В Белгия има три организации ,които развиват белгийски ринг спорт:

Съюз киноложки клуб Belge (KCB) Първо първенство през 1913 г.

Съюз Royale кинология Saint-Hubert (URCSH) Първо първенство през 1926 г.

Nationaal Verbond дер Belgische Kynologen (NVBK) Първо първенство през 1964 г.

Разделението между тези организации е станало след приемането на

Saint-Hubert в FCI. Те са решили да използват освен работните качества и екстериорни показатели за развитието на белгийската овчарка!

Това е довело до отделянето на NVBK от останалите органицзации.NVBK в момента е напълно независима организация и не членува в FCI.

FCI е организацията ,която съсипа работните качества на почти всички породи членуващи в нея.

NVBK води собствена племенна книга за своите кучета.

NVBK (Nationaal Verbond дер Belgische Kynologen) е най-важна и значима белгийска организация днес. Около 100 кучета получават ниво III сертифициране всяка година, в сравнение, например с 800-1000 кучета в KNPV годишно. Въпреки числено сравнително малка организация това е достатъчно ясно за жизнеспособна програма за отглеждане и обучение. Има около 50 съдии NVBK ринг.



KNPV означава: "Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging, на английски: Royal Dutch полицейско куче асоциация.

KNPV I, е същото като PH I (полицейско куче I)

KNPV е основана през 1907 г. и има около 10 000 членове в Холандия. Съвет на KNPV е със седалище в Amersfoort в провинция Утрехт. Нидерландия (Холандия) е разделен на единадесет провинции, KNPV също е разделена на същите единадесет провинции. Всяка провинция има свой собствен борд и бордовете на всички провинции представляват всички членове на KNPV в заседанията на ръководителя Съвет на KNPV.

В KNPV освен чистопородни кучета се използват и всякакви кръстоски между белгийски овчарки и холандски,използват се и кръстоски с немски дог,бувие и др.Затова има кучета с тегло надвишаващо 55 кг!

Френския или мондиоринг са взаимствали техниките на белгийския ринг с някои промени.Фигуранта във френски ринг тича и се опитва да се отскубне от кучето и в резултат кучетата често хапят с не-пълна уста.В белгийския ринг фигуранта не се движи толкова но пък кучетата хапят с пълна уста-което е много важно за селекцията.



Белгийците вярват, че акцента си на "пълна захапка" е една основна проверка на кучето, докато французите вярват, че усилията на кучето да достигне и хване фигуранта са по-важни от пълната захапка.

В KNPV кучетата хапят страхотно но много често нямат този атлетизъм на другите линии.Има прекалено тежки кучета ,които няма да могат да преодолеят препятствията в белгиски ринг.Състезанията в белгийски ринг са много тежки с много високи прегради 2,20 височина,4,50 траншея и др.Срещу кучетата се използват най-различни предмети за да бъде изплашено и да се откаже от борбата или да отслаби хватката.

NVBK е оказала най-силно влияние върху кучетата от всички останали организации.

Всички те използват кучетата на NVBK за разплод -дори кучетата във FCI (те използват кучета от NVBK без да ги описват в своите родословия).В белгийски ринг NVBK се допускат всички породи кучета но само малинои NVBK успешно се представят.В същото време кучетата от NVBK успешно участват във всички останали спортове-което доказва ,че това е най-правилната организация и система за развъждане и изпитания.

NVBK и KNPV кучетата са по -агресивни ,борбени и смели от останалите линии на френски ринг и FCI кучетата.

В повечето случаи линиите кучета от FCI които развъждат на базата на IPO са абсолютно непригодни за сериозна работа(полицейска ,охранителна и др.) В тях липсват инстинкта за борба и смелостта за сметка на инстинкта за преследване на играчки.

Аз имах удоволствието да наблюдавам състезания по-белгийски ринг в Белгия и останах удивен от работата на кучетата.Желанието за борба и победа в тези кучета е на много високо ниво .Те са в постоянно очакване на нападател -постоянно са в боен режим.Това прави послушанието много по-трудно защото кучето очаква борба всеки един момент.В тази система участват кучета дори надвишаващи 11-12 годишна възраст-което говори за изключително правилната работа на тази организация.Кучетата са здрави и способни да работят до дълбока старост!

При кучетата в FCI (IPO,VPG)го няма този проблем,те не влизат в режим на борба и са постоянно в спокойно състояние.За тях всичко е игра-именно за това те работят спокойно и концентрирано при тях няма този стрес както при кучетата в NVBK .

В белгийския ринг има охрана с намордник на предмет.Случвало се е при охраната кучета да изхвърлят намордника и да нараняват сериозно човека ,който се опитва да открадне предмета(тези помощници не носят защитен костюм).Сега вече всички помощници имат скрита защита под гащеризона.Работата с намордник не е за всяко куче-само тези със стабилна нервна система работят.

Ако можем да обобщим:най-комплексни са кучетата от NVBK белгийски ринг-едри ,силни,атлетични и агресивни кучета с пълна захапка и огромно желание за доминиране над противника.

Кучетата в KNPV са много едри ,силни и агресивни но не са толкова комплексни както в NVBK.

Кучетата от френски и др. рингове са малко по-бързи и дребни и по-спокойни.

Кучетата от IPO,VPG -са в повечето случаи без никаква агресия и желание за борба и надмощие.

В белгийския ринг спорт развитието на породата е на първо място,спортсменството и другарството са от основно значение.В KNPV от основно значение са парите ,които ще получат от продаденото куче.Много често неподходящите кучета ги убиват.В IPO,VPG от основно значение е доброто класиране и няма спортсменство и никой не се интересува от правилното развитие на породата.Развъждат се кучета с пълна липса на желание за охрана и борбеност срещу човек -само с една цел победа на състезание по IPO.

NVBK разви породата -белгийска овчарка до нивото на номер едно работна порода в света. Всички ,които се занимават с работно развъждане трябва да се поучат от тази организация.

В България в момента наблюдавам как работни породи(българско овчарско куче,българското гонче ) се развалят с воденето им по-изложби и най-лошото е това ,че оценката от изложбата влияе на селекционния процес.

Няма работна порода в света ,която да се е развила на базата на екстериор!Работните породи се развъждат само на базата на работните качества и на нищо друго.Но както виждаме и правилата за работните изпитания са много важни за развитието на качествата ,които се търсят в породите.

IPO и VPG са идеален пример за неправилно използване на тези спортове за развитие на работни качества и използването им в селекционния процес.Има цели линии на кучета(спортни линии) използвани в тези спортове ,които са абсолютно непригодни за обучение за реална работа.

Имаме желание да организираме първия клуб по белгийски ринг в България-в момента изграждаме полигон .Това е най-трудния спорт в света и ще ни трябва време за да подготвим кучета.

Българския клуб по ринг спорт ще членува директно към белгийската федерация-NVBK.

Всеки ,който желае да работи по-тази система може да пише или да се обади.Ще организираме семинари и посещения на състезания в Белгия.
Александър Илиев    преди 137 месеца
1
Re: Белгийска Овчарка Малиноа
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.