Защо НЕ трябва да купуваме кучета от изложбени линии

Александър Илиев    преди 117 месеца
1
Защо НЕ трябва да купуваме кучета от изложбени линии
Числото на работните породи,изпортени от шоу развъждането се увеличава с всяка изминала година.

Пойнтерите вече не могат да намират дивеч.Басетът и Блъдхаунда не ходят по следа. Фокстериерите,някога малки и поврътливи се превърнаха в големи правокраки същества,неспособни да се шмугнат в лисича дупка.Някога силните и издръжливи Санбернари днес са толкова дисплазични,че е трудно да доживеят до старостта си без хирургическа намеса. Ирландските сетери-знаменитите търсачи са станали толкова разсеяни, че не са в състояние да открият дори и параден вход. А Кокер спаньолът, потресаващ в миналото ловец "джобен размер" се доближи до нивото на Мопс с козина на пудел, способен да се заблуди не само в полето, но и в собственото си пространство.

С изключение на шепа декоративни породи, които са създадени за да не вършат нищо,освен да топлят ръцете на своите стопани,няма нито една друга порода която виждаме по изложбения ринг способна да изпълнява задълженията за които е била създадена.

Фермерите които развъждат новите породи крави,свине или овце оценяват своите животни от икономическа гледна точка-количество месо или вълна имащи пазарна стойност която не се променя много,независимо дали една дузина съседи ще започнат да отглеждат овце и свине от същата порода.Развъждането на изложбени кучета също е вид работа,но тя се фокусира върху понятията "красив" и "моден"

Холандският генетик E.L. Hagedoorn, дългогодишен консултант на киноложките организации по цял свят предрече че шоу-ринговете ще унищожат работните породи и времето за съжаление доказа неговата правота.Още през 1939г. в една от своите книги той написа,че: "За много породи шоу-ринга е по скоро заплаха,отколкото помощ. Производителите започват да отделят все по голямо внимание само на тези точки от стандарта които са видими само на ринга и забравиха за по важните,чиято оценка е невъзможна в изложбена обстановка. Представянето на кучето на изложба няма никакво отношение към полезността на самото животно".

Организатори нееднократно са обявявали на всеослушание, че "Нашата изложба не е конкурс за красота. Ние имаме представа как трябва да изглеждат породите и какво трябва да умеят да правят..." Обяснете това на собственика на авганката изведена от изложбената си клетка,разресана прилежно и изсушена със сешуар,представена в ринга и после пак прибрана обратно в същата клетка. Обяснете това на селекционера на прекрасната Немска овчарка спечелила Best in Group, същият този, който с удивление наблюдаваше на същата изложба представлението на следовите овчарки от спасителната служба. Каквито и лозунги да издигат съвремените шоу привърженици-всичко си остава едно долнопробно театрално представление и нищо повече.

Теорията винаги завършва там, където започва реалността. И по всичко личи,че това е било винаги така.Някои от изложителите записват своите териери в клас "работен" само защото на няколко пъти са се шмугнали в дупка. Те претендират,че знаят що е "истинска работа". Само не ги питайте,как се измъква заклещено в дупката куче,или как се обработват раните след "битка".
Повечето съдии в ринга знаят много малко или почти нищо за реалната работа на породата която съдят. Почти никой от тях реално не е държал в ръцете си оръжие,не е виждал по ръцете си мазоли и не е пълзял по блатата...но за сметка на това по двадесет и повече години са държали за повода своите кучета,преодоляли са с тях хиляди мили,с една едничка цел- да прибягат по ринга в елегантни одежди. По някога са треперели по цели нощи по влакове и автомобили,спали са по лоши хотели и са се завръщали обратно. Но да проходят десет мили до лисича дупка,да видят какво прави тогава тяхното куче.НЕ,това те не са правили нито веднъж през живота си.
Изложбените линии фактически са отделени от работните. Така се случи с много ловни породи и продължава да се случва с всички останали работни породи.

През последните години, поддръжници на двете породи - Бордерколи и Джак ръсел териер обявиха война на АКС(рус) в опит да защитят работните качества на породите. За съжаление числото на селекционерите стремящи се да запазят генофонда и традициите в развъждането на работните породи от поколение на поколение намалява. В момента по иозложбените рингове все още е възможно да се видят работещи Бордер Коли и Джак Ръсел териери, Но числото на реално работещите кучета по изложбените рингове от другите породи практически клони към нула. Лисицата и фазана не се интересуват от модерната екстравагантност. Тук цветът на козината, очите или носът няма никакво значение.... У работните кучета красотата има собствено измерение което се определя с образно с думичката ПОЛЕЗНОСТ. Повечето любители на кучета започващи да се занимават с развъждане имат опит с породата не повече от пет години. През цялото това време те са "събирали материал" и дори са прочели няколко книги за породата. Повечето не приемат развъждането за системна и отговорна работа. Размножават случайни кучета с една единствена цел-да произведат поредният победител.

Повечето никога не са тествали генетически своите кучета и когато биват запитани,не унищожават ли те със своето безотговорно развъждане работните породи,те отговарят:" ОК! Аз през живота си не съм изял нито една дива птица",или "На мен не ми е нужно куче за охрана на домът ми-имам си висока ограда и надеждна алармена инсталация" или "повече никой няма да ловува лисици,както знаете това е незаконно"

Ние никога не трябва да забравяме, че чудесните работни породи не са възникнали поради нашият каприз.Ние се явяваме само временни пазители на генофонда предоставен ни от предходните поколения развъдчици. Именно на нашите плещи лежи отговорността да съхраним най важното и най доброто и да го предадем на идните поколения.

Отговорният развъдчик се отнася сериозно и уважително към историческото предназначение на своята порода. Длължен е да тества своите кучета и да установи тяхната реална работна пригодност. Да се убеди,че тяхният екстериор,размер и темперамент ги правят подходящи за изпълнение на историческата им мисия. Стандартът на породата се е родил не в ринга,а тамкъдето е истинската и сериозна работа. Нека не забравяме,че само там кучето може да бъде оценено обективно, за това за кoeто е създадено.

Ако искате здраво или работно куче никога не купувайте от развъдник за изложби.Никога!
Изложбените линии се развъждат генерации наред само за красота без оглед на здравето и работните качества.

Повечето "селекционери" ще ви кажат ,че те се интересуват от здравето на своите кучета ,но те не разбират нищо от това.

Всички популярни шоу породи доказаха ,че имат страшно много генетични болести,които се унаследяват от предците.

За 100 години шоу селекция - немската овчарка загуби освен работните си качества и здравето си!
Въпреки ,че "развъдчиците "правят тестове и снимки за какво ли не.

Истински здрави са само реално работните линии на отделните породи!

Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.