Обучение на куче да стои в транспортна клетка

Боби Йорданов    преди 138 месеца
1
Обучение на куче да стои в транспортна клетка
Кралят има своя замък, детето мечтае за своя собствена стая, малкото бебе го слагаме в кошче или в кошарка за игра, където то е в безопасност. Не заслужават ли и нашите малки рунтави приятели същата грижа за тяхното добруване, когато ние не сме си в къщи?

Очаквания за клетката

Тренировъчните клетки за кучета често са смятани за прекалено жестоки. Всъщност те са едновременно средства за тренировка и безопасност и като такива са в полза и на кучето, и на собственика. Затварянето на животното в такава клетка по график, който да е хуманен, обучава кучето на контрол върху пикочния мехур и червата, и ограничава проявата на дяволито поведение върху вашата собственост при никненето на зъби. При пътуване с кола, ако кучето е поставено в такава клетка (още наричани транспортна клетка, транспортно кошче за пренос на път) има доста по-добър шанс за оцеляване при автомобилна катастрофа, и много малък шанс да причини такава.

Също така няма да имате проблем да взимате кучето с вас, когато отсядате в хотел, ако обещаете да оставяте кучето в тази специална клетка, когато напускате стаята и не сте в нея. Освен това и самото куче ще се чувства по-удобно, когато бъде оставено само, тъй като това е "неговата собствена стая".

Клетките за кучета могат да бъдат намерени в най-различни размери, много цветове и разнообразни стилове. Най-често срещани са пластмасовите клетки, предназначени предимно за летене със самолет, и отворен вид, само с решетки, който е с метален поднос на дъното. За собствениците, които често пътуват със самолет с техните кучета, или за тези, чиито кучета предпочитат тъмни и уютни места, най-добрия вариант е пластмасовия модел. При другите случа, най-предпочитани са отворените решетъчни клетки.

Размерът на клетката се определя според ръста на вашето куче. За него трябва да има достатъчно място да може да се изправя, да се завърта в кръг и да може да легне удобно. Клетката служи като място, където кучето може да си почива и да играе със своите играчки спокойно. Това не е място за упражнения.

Ако възнамерявате да използвате клетката като средство за предотвратяване на потрошаването на къщата ви, то размерът е от съществено значение. Ако има място за Рекс да се облекчи и след това да легне настрани, далеч от мръсотията, това означава, че тази клетка не изпълнява своето предназначение. Този вид клетки за кученца, трябва да имат предвид големината на самото куче, но докато самото куче расте, излишното пространство трябва да бъде оградено по някакъв начин. Мезонит, плексиглас или дори стари решетъчни лавици от хладилник могат да служат като бариера.

Следобедно затваряне на кучето в транспортната клетка

Колко дълго може да бъде затворено едно куче в клетка за една сесия? Правилото на палеца за оставането в клетка е, че то не бива да е повече от един час за всеки месец от възрастта на кучето, като максимума е девет до десет часа (един средностатистически работен ден). Всяка сесия на затваряне в клетка, трябва да бъде последвана от един час аеробни упражнения. Ако това е прекалено дълго за вашето куче, наемете човек , който да го разхожда по средата на деня.
Преди да може да оставите вашето куче за по-дълго време, уверете се, че то вече е привикнало към клетката. Куче, което се панира, когато бъде оставено само в клетката може да повреди клетката, и още повече, може самото то да се нарани. И никога, ама никога не поставяйте кучето в клетка са каишка на врата, тъй като тя лесно може да се закачи някъде и кучето да се задуши.

Край на надбягванията

Малките кученца имат нужда от много насърчаване и подкрепа от човека, затова не разчитайте прекалено много на клетката през първите месеци. Повечето кученца на възраст три месеца и половина – четири, могат да бъдат оставяни в клетката за през нощта за около шест часа, тъй като те все пак още не могат да упражняват необходимия контрол върху червата им както през деня. По-младите кучета, които се оставят в клетката надвечер, трябва да бъдат извеждани до определеното им място за тоалетна или навън поне веднъж през нощта.

Поставянето в клетка се препоръчва като част от ежедневните дейности, докато кучето поотрасне и стане приблизително на 18 месечна възраст, особено ако кучетата много обичат да дъвчат или да извършват подобни разрушителни действия. Това е времето през което кучето се обучава на поведение и се учи на принципа проба-грешка. Продължете бавно, когато стане време да отучите кучето от клетката, оставете го само за два-три часа. И помислете внимателно, преди да оставите само в къщи на свобода едно любопитно поотраснало куче. То може да се държи перфектно в продължение на няколко седмици, и после един ден, изведнъж да намерите цялата къща в безпорядък, когато се приберете у дома.

Клетката осигурява спокойствие както на вас, така и на вашето куче. Мислете за нея като за каишка със стени. Все пак и двете оборудващи средства служат да защитят вашето куче от неговите собствени базови инстинкти и грешни преценки. Като държите в клетката вашето куче през работния ви ден, вие определено му осигурявате едно кралско посрещане, когато се приберете в къщи.



Автор:  Jacque Lynn Schultz, C.P.D.T., Companion Animal Programs Adviser. National Outreach
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.