Какво количество храна да давате на вашето куче?

Редактор    преди 138 месеца
1
Какво количество храна да давате на вашето куче?
Количеството храна с което храните вашето куче ще варира най-вече в зависимост от неговата възраст, големина и ниво на активност, както и от вида храна, който яде.

Като общо правило, малките кученца и младите кучета изгарят повече калории, затова те се нуждаят от по-големи количества храна, която е с по-високо съдържание на протеини и мазнини. По-възрастните кучета, които са по-малко активни имат нужда от по-малко калории за да останат здрави.

Ричард Х. Питкерн, DVM, PhD, автор на "Пълното ръководство на д-р Питкерн за естественото здраве на кучетата и котките" (Dr. Pitcairn's Complete Guide to Natural Health for Dogs and Cats), смята че най-надеждният подход е да се хранят колкото ви изглежда, че е едно разумно количество и да се наблюдава теглото на кучето.

"Вие би трябвало лесно да усетите ребрата на кучето си, когато прокарате ръка по тялото му," съветва Питкерн. "Ако не можете, то вероятно е наддало на тегло, затова започнете да го храните с по-малко количество храна."

Ако купувате готова храна за кучета, обърнете внимание на "насоките за хранене", които са изписани на кутията или опаковката. Те изброяват различни тегла, които да съответстват на определено количество храна, което да отговаря на нужното количество за вашето куче и неговото тегло, и те трябва да се използват като ориентировъчна насока.
Много кучета са с наднормено тегло, защото собствениците им следват стриктно това, което е написано на етикета, а те често посочват размер на порциите, който е прекалено голям. Освен това, колкото по-бързо свърши кутията с храна, толкова по-бързо ще имате нужда да купите още храна.

Започвайте от долната граница на предложените насоки и наблюдавайте дали вашето куче е гладно, както и теглото му, за да разберете как да продължите да го храните по-нататък.


Различни порции за различните кучета 

Въпреки че може да звучи нелогично, но като общо правило е, че по-големите породи кучета се нуждаят от по-малко количество храна и по-малките породи кучета се нуждаят от повече храна, що се отнася до количество храна на килограм телесно тегло. Изискванията за количеството храна на всяко отделно куче зависят от неговото здраве, ниво на активност и възраст.

Ето някои насоки за размера на порциите при различните етапи на живот на вашето куче:

Малки кученца: Малките кученца по принцип започват да се хранят с твърда храна около три или четири седмична възраст и изцяло се отбиват от майчиното мляко към осмата им седмица.
Малките кученца имат нужда от храна, която да е по-богата на протеини и други хранителни вещества, които да поддържат нормалния растеж и развитие. Ако храните вашето кученце с готова храна от магазина, изберете марка, която е специално създадена за малки кученца.

Малките кучета трябва да бъдат хранени поне три пъти на ден – сутрин, на обед и рано вечерта – докато техните хранителни изисквания за килограм телесно тегло достигнат до нивото, което ги определя като пораснали кучета.
Когато кучето достигне пет или шест месечна възраст, неговият хранителен режим може да бъде намален до хранене два пъти на ден.

Ако кученцето ви е по-дребно, може да добавите и малко топла вода към сухата му храна, за да го окуражите да яде повече. Кравето мляко може да действа като слабително и да предизвика храносмилателни проблеми както при малките кученца, така и при по-големи кучета, затова избягвайте да им давате или ако се наложи му дайте съвсем малко количество. Ако кучето ви не иска да изяде цялата порция храна до един час, неизядената част трябва да се изхвърли.

Количеството храна с която се храни вашето куче зависи от неговата големина, активност, метаболизъм и заобикаляща среда. Ако го храните прекалено много, това може да доведе не само до получаването на едно дундесто куче, но и може да причини костни аномалии и други проблеми със здравето му.
Ако ви се струва, че кучето ви наддава прекалено много на тегло, намалете постепенно приема на храна, но ако ребрата му се виждат, трябва да увеличите порциите храна. Ако не сте сигурни дали теглото и вида му се движат в правилната посока, поговорете с вашия ветеринар за насоки.

Пораснали кучета: Когато едно нормално куче достигне до възраст една година, то е достигнало пълна зрялост и навлиза в така наречения "период на поддържане." Това означава, че неговите хранителни изисквания ще останат същите през почти целия период на живота му като възрастно куче, имайки предвид че то не е болно или не взима участие в някакви екстремни физически ситуации.

Теглото му трябва да бъде стабилно и да е добре сложено – талията му трябва да може да се вижда и да можете да усещате ребрата му с върха на пръстите си под тънкия слой мазнини, когато прокарате ръка по гърба му.

Ако храните вашето куче с готова, купена храна, изберете такава марка, която да е специално разработена за пораснали кучета.

Както и при хората, апетита на кучетата може да варира в различните дни. Това не е повод за притеснение, освен ако липсата на апетит не продължи няколко дни или кучето не покаже явни признаци за загуба на тегло или заболяване. Все пак, нежеланието да се храни може да бъде първият признак по който да различите някое заболяване, затова внимателно следете как вашето куче приема храната си.
Вие най-добре познавате вашето куче, затова ако нещо не ви изглежда наред, не се колебайте да го заведете на преглед при вашия ветеринар.

Активно възрастно куче: Умерените упражнения са жизненоважни за всички кучета, те им помагат да бъдат във форма и в кондиция през целия им живот. Но някои кучета, както при някои хора, имат нужда редовно да правят по-интензивни упражнения.

Ако вашето куче е особено активно (например, ако то тича редовно с вас, или участва в някакви спортни дейности) неговите енергийни нужди ще са по-големи от тези на другите кучета, които водят по-заседнал живот.

Трябва да сте наясно също така, че когато едно обикновено активно куче стане по-малко активно (например по време на студените месеци или когато има някаква контузия, като навяхване или разтягане на мускула), нуждата му от повече храна намалява. В тези случаи, специалистите съветват постепенно да се премине към по-нисък прием на енергия и не толкова обогатена храна за кучета.

По-активните кучета не трябва да се хранят веднага преди или веднага след сериозна тренировка. Това може да доведе до хранителни проблеми или дискомфорт (като например повръщане или поява на диария) и може да повиши риска от подуване на стомаха, което е болезнено и често живото застрашаващо състояние, което причинява усукване на стомаха.

Въпреки че може да им се даде малко количество храна рано сутрин, кучетата, които тренират усилено трябва да получат основната си дневна порция калории един час или повече след последната им сесия упражнения през деня. Вие също така може да давате на вашето куче малки парченца храна под формата на награда през определен период, за да повишите активността му и да надмогне глада и умората. Позволете му да си почине веднага и се уверете, че има достъп до прясна вода през цялото време.

Възрастни кучета: Както при хората, хранителните изисквания на кучетата се променят с възрастта. По-възрастните кучета имат по-малки енергийни изисквания и затова не е нужно да консумират същото количество храна, каквото са приемали, когато са били по-млади.

Ако храните вашето куче с готова храна от магазина, потърсете марки, които предлагат храна с по-малко калории, и все пак включват всички необходими хранителни елементи.
Възрастните кучета, както всички кучета, трябва да бъдат хранени според тяхното общо здравословно състояние ниво на активност. По-малко активното куче може бързо да натрупа килограми, ако не внимавате.
 
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.