Ветеринарен лекар - токсиколог

Mетоди    преди 139 месеца
1
Ветеринарен специалист - токсикология и фармакология
buch    преди 138 месеца
0
Здравейте!
Искам да попитам информативно какви са симптомите за отравяне?Как да реагираме в първите минути,преди да заведедем кучето на лекар?
Знам,че ако искаме да повърне нещо което сме видели,че е глътнало,се слага една лъжица сол в основата на езика.Вярни ли е това?А соровият белтък помага ли при отравяне като първа помощ?
С пожелание на никой да не му се налага да възползва от съветите по въпроса!
Ветеринарна клиника НОВА    преди 138 месеца
0
Здравейте,
Темата за отравяне е изключително обширна, тъй като спешните мерки зависят от вида на погълнатото вещество. За съжаление, често не се знае точно какво е погълнато и в какво количество.
Най- честите вещества са: 1. Антикумаринови препарати /отрови за мишки и плъхове/, с бързо или с забавено действие- Тези отрови са изключително опасни, водят до масивни кръвоизливи. Често стопаните не са видели поглъщането на отровата и забелязват настъпилото кървене в урина, при дефекация, от носа. Антидот: Витамин К. Ако забележите кучето Ви да поглъща такава отрова, предизвикайте повръщане със силно подсолена вода или направо 1 с.л.сол.
2. Етиленгликол /антифриз/ - ако имате съмнения, че домашния Ви любимец е погълнал дори минимално количество антифриз ВЕДНАГА ГО ЗАВЕДВТЕ ПРИ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР!!! Антифриза уврежда бъбреците необратимо, което води до бъбречна недостатъчност, и за съжаление смърт.
3.Акарициди/ препарати против кърлежи по тревните площи/ - Тези препарати са от няколко различни групи, няма специфичен антидот. Отравянето се прочвява след разходка на обработени срещу кърлежи тревни площи. Признаци на такова отравяне са тремори, отделяне на слюнка, невъзможност на стоят на крака. Отново съвета ни е ОТИДЕТЕ ПРИ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР.

В заключение,
Добре е да извадите от устата на домашния си любимец това, което е лапнал. Можете да предизвикате повръщане със сол или кислородна вода.
Но Нашия съвет е: Потърсете компетентна Ветеринарна помощ винаги, когато се съмнявате за поглъщане на отрови!
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.