Как да говорите на вашето куче

Боби Йорданов    преди 140 месеца
9
Как да говорите на вашето куче
Важно е какво казваме на нашите кучета. А начинът, по който им го казваме е от съществено значение. Различните височини на гласа се използват, за да може да ре разграничават командите, корекциите и похвалите. Командите се дават с твърд, силен тон на гласа. Без да мрънкате моля :) Корекциите се дават с малко по-нисък тон, по-остро и по-гърлено. Похвалите се дават с по-възторжен тон – с приятен глас, но не прекалено темпераментно, за да не позволите на кучето да излезе извън контрол.

Всички команди трябва да бъдат казвани след името на кучето. Ако например кучето ви се казва Роувър - как иначе Роувър ще знае, че говорите на него? А още преди това трябва да научите Роувър да ви гледа в очите. Очертайте с пръст линията между очите на Роувър и вашите очи. Веднага щом установите с него контакт с очи, започнете да му говорите, за да го накарате да задържи поглед върху вас поне за няколко секунди като му повтаряте "Добър поглед" с приятен, весел тон на гласа.

Вие също така може да привлечете вниманието на Роувър като вземете парченце храна, дадете му да го помирише и след това преместите храната на нивото на очите ви. Когато Роувър погледне нагоре, го похвалете и му дайте храната. Сега след като вече сте привлекли вниманието му, той е готов да ви слуша.
Майката на кучето ви не е повтаряла нещо отново и отново. И вие не трябва да го правите. След като веднъж кучето разбере какво означава командата, тя трябва да бъде казвана само веднъж: "Роувър, седни!". Ако той продължава да души във въздуха или да ви игнорира по някакъв друг начин, кажете "НЕ, седни!" (което е назидателно мъмрене) и след това, ако трябва поставете кучето в седнала позиция като с ръка го натиснете леко в задната част на гърба.

Когато за първи път обучавате кучето на някоя команда, е много важно да насочите и покажете на кучето каква е командата, за да може то да се справи успешно. Кучетата не са родени с вродено разбиране за думите. Те се учат като асоциират думите с действия.

Бъдете точни! Вие трябва да казвате на кучето си да прави само едно нещо в даден момент. Ако кажете на вашето куче команда от рода на "Седни долу," как точно то ще разбере кое да направи? "Седни" и "долу" са две различни команди. Бъдете конкретни, когато давате команди. Когато искате кучето да слезе от дивана, не променяйте командите като например "долу" и "слез." Уверете се, че всички членове на семейството използват едни и същи команди, тъй като в противен случай объркването ще забави процеса на обучението му.

Но най-вече бъдете позитивни. Вие общувате и изграждате връзка. Вие работите, за да получавате възнаграждения (заплата, бонуси, комисионни), и вашето куче прави същото!
Списък на командите

Гледай ме, или Погледни ме! Накарайте кучето си да се фокусира върху вас и да имате контакт с очи.

Фю! Ау! Не! Грешно! Грешен избор, кучето не бива да го прави. Трябва да се каже с нисък, твърд тон на гласа.

Ау! или Ееее! Спри това, защото боли. Когато вашето куче захапе прекалено силно някой, той му изкрещява и спира да играе с него.

Добро куче/Какво добро момче/ момиче! Верен избор. Трябва да се каже с малко по-висок, весел тон на гласа. Вие искате кучето да знае, че това, което е направило е чудесно и трябва да продължава да го прави по същия начин.

Седни! Това е най-основната от всички команди. Може да бъде практикувана преди хранене, на ъглите на улиците, в асансьорите, винаги, когато е нежно да упражните активен контрол върху вашето куче.

Долу! Това означава да легне долу. Долу е много подчинителна позиция и някои по-властни кучета може да не я изпълняват охотно. Използвайте я, когато искате вашето куче да се чувства удобно или когато има нужда да упражните контрол върху кучето, ако то се раздразни внезапно. Не бъркайте тази команда с "Махни се!"

Стани! Използвайте тази команда, когато искате кучето от седнала или легнала позиция да се изправи на четирите си лапи. Тя е много полезна, когато сте в кабинета на ветеринарния лекар или когато кучето върви на повод в дъждовен ден.
Стой! Това означава да не се движи, независимо в коя позиция се намирате. Вие може да поискате от вашето куче да "стои седнало," "стои долу," и т.н.

Окей! Кучето се освобождава от позицията, в която сте го накарали да стои. Вече не е нужно да го прави, докато не издадете следваща команда.

Да вървим! Това е команда за контролирано вървене, което вие обикновено практикувате с вашето куче. Кучето може да използва дължината на каишката и да се движи и души наоколо, и да си върши работата, но то не бива да ви влачи надолу по улицата или да ви спъва като непрекъснато кръстосва зад и пред вас.

До мен! Това е една много прецизна позиция, когато кучето застава от лявата ви страна. Кучето ходи редом с вас. Ако вие спрете, и то спира. До мен е добра команда, която влиза в употреба на много оживени улици или когато искате вашето куче да върви много близо до вас в различни ситуации, например когато видите счупени стъкла на пътя, по който вървите.
Ела! Когато вашето куче чуе тази команда, то трябва да остави каквото прави и да дойде и да седне пред вас. Тъй като това може да бъде дори животоспасяваща команда, вие трябва винаги да го посрещате с възможно най-веселия и подканващ тон на гласа ви. Запазете някое много специално лакомство, което да използвате, когато обучавате кучето на тази команда и никога не го използвайте, за да накарате кучето да направи нещо, което не му харесва да прави.

Слез! Използвайте тази команда, ако кучето скача към други хора, мебели или някъде нависоко. Не обърквайте тази команда с "долу."

Вземи! Научете кучето си да взема храна или играчки чрез тази команда. Кучето трябва да изчака да издадете командата "вземи" преди да сложи предмета в устата си.

Пусни или Махни или Дай! Това означава, че кучето трябва да изплюе това, което се намира в устата му. Важно е да го научите на тази команда чрез използване на системата за награждаване или ще създадете куче, което обича да притежава.

Остави го! Това трябва да говори на вашето куче, че дори не трябва да си помисля да вдигне обекта, а да отклони поглед от него, от другите кучета или от каквото и да е привлякло вниманието му. Командата е много полезна при наличието на доста оживени градски улици.

Hundefreund    преди 136 месеца
2
Г-н Йорданов,няма как човек едновременно да е строг и позитивен,съгласете се.Това дето го пишете (ако не знаех коя година е),по отива на периода 1970- 1980г.,защото горе-долу оттогава се поставя началото на истинското позитивно обучение.
А ако Ви кажа,че общувам с кучетата си неречево (невербално),какво ще кажете?
TrueAlpha    преди 113 месеца
0
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.