Команда "Място"

Асен Аролски    преди 140 месеца
1
Команда "Място"
Вече разгледахме как се учи команда "Седни".  Ако не сте вижте тук - Команда "Седни"

Много често, когато усложнявам командата"Седни" използвам още една команда "Място". Някои треньори използват "Стой" , като под "Стой" се има в предвид, кучето да остане на място и след това да бъде повикано. Аз използвам друг вариант "Място", което ще рече, че не викам кучето да дойде при мен, а аз ВИНАГИ се връщам при него.

Хубавото на този метод  е, че когато кучето се научи по този принцип, то винаги стои и чака, да се върнете при него, а не тръгва след вас. Което е много удачно в градски условия.

Например да кажете на кучето си - Седни и след това Място. И да отидете в магазина и да си напазарувате, и кучето да седи и да ви чака, докато не се върнете при него. Ако се използва другият метод, кучето може да тръгне след вас, след като ви изгуби от погледа си. Това е разликата в двата метода.  

Обясних ви на кратко,  защо след "Седни" ще разгледам "Място".  Да преминем по същество.

Командата на "Място" започва да се упражнява, едва след като кучето е научило командата седни.

След това много важно е да знаете, че всяка команда първо се учи в контролирана среда ( у дома ) да речем. За да няма кучето с какво да се разсейва.

Затова започнете у дома да тренирате тази команда.

Започвате като кажете на кучето "Седни" то сяда, след това оставете някакъв ваш предмет при кучето, ( аз най - често ползвам повода на кучето ) за да обозначите мястото, където кучето трябва да стои. След това правите много малка крачка назад. Много вероятно е кучето да тръгне след вас, но това не трябва да ви притеснява. Просто го върнете там където е повода и му повторете
командата, и започнете упражнението наново. След като направите една крачка назад, изчакайте една секунда и се върнете при кучето. Ако то не е мръднало от определеното място, веднага наградете кучето си. Наградата може да е лакомство, играчка, задължително да има и похвално "Браво" от ваша страна. Накарайте кучето да разбере, че е направи това, което искате.

Постепенно, търпеливо трябва да работите, и разстоянието ще се увеличи. Правите крачка
назад, след нея още една и ако кучето не е мръднало веднага се върнете при него и го поощрете го. Постепенно усложнете упражнението, като стоите на разстояние от кучето, за повече време, след това можете да се движите на страни от кучето, то не бива да мърда. Ако мръдне го върнете на мястото, и започнете отначало. Постепенно разстоянието и времето ще се увеличат. Като с повече тренировки можете да направите невероятни неща.

Има едно НО ! След като командата бъде добре усвоена, за да можете да увеличите разстоянието, е хубаво кучето да бъде легнало. Така, то може да издържи повече време без вие да сте при него.

За целта трябва да научите и команда "Легни", която ще разгледаме в следващата статия.

Много е важно да награждавате обилно кучето си, за добре свършената работа. За да има стимул
кучето да прави това, което вие искате. Ако не стимулирате достатъчно кучето си, то рано или късно ще се отегчи и няма да има желание да изпълнява вашите команди. Затова работете и стимулирайте кучето, но не го претоварвайте.

Ако едно куче извършва физическа работа един час, еквивалент на това натоварване при умствени тренировки е 15 - 20 мин. 

А когато има толкова голямо натоварване, почивката трябва да бъде също достатъчна,за да си почине кучето. Затова ако работите по дадена команда 15 - 20 мин, оставете кучето 30 мин да си почине, и след това отново можете да работите. По време на почивката можете да използвате да разходите кучето, за да подуши и огледа заобикалящата го среда, да го оставите да си свърши
физиологическите нужди или просто да поиграете.

Съвет - тренирайте редовно, почивайте добре, награждавайте обилно и покажете на кучето
точно какво трябва да направи. И когато го направи го наградете. И ВИНАГИ завършвайте
тренировките си с  Успех.


Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.