Как да отучим кучето ни да не ни яде покъщнината !

Асен Аролски    преди 141 месеца
2
Как да отучим кучето ни да не ни яде покъщнината !
Всички сте ставали свидетели на това какви са разрушимите способности на вашето куче !
Всички сте намирали скъсани обувки, наядени кабели, и ред други поразии, които е сътворило кучето Ви докато Вие сте отсъствали от дома си !

Има ред причини, поради които кучето прави това. В зависимост от възрастта на кучето

- Едно бебе кученце, ако успее да се докопа до вашите най - любими кожени маратонки би ги унищожило без никакво притеснение. Но това може да се дължи на това, че кученцето Ви не получава достатъчно внимание . Може да му растат зъбки, и просто да има нужда да гризе нещо. Причините могат да бъдат много.

- Възрастно куче би ви изяло нещо от скука. Колкото и странно да звучи, кучетата имат нужда от умствени тренировки, за да не скучаят. Това са предимно подрастващи кучета или кучета с висока интелигентност. Също така може да го прави нарочно. С цел да привлече вашето внимание или да Ви прави гадно, затова че сте се държали грубо с него.

Ако кучето Ви има проблем с агресията, и наблюдавате, че то разкъсва играчките си ( най - често при "писукащи" играчки ), тогава незабавно му отнемете тези играчки, преди поведението да ескалира.

Но може причината да не е поведенческа, тогава ще трябва да направите консултация с ветеринар, който може да ви каже, дали това което яде не е знак за нещо по сериозно от просто унищожаване на вещите Ви. Затова при всякакви притеснения веднага потърсете помощ от ветеринар. Ако той установи, че всичко е наред, тогава пристъпва в действие работата на специалист по поведението на кучетата.

Както вече казах, причините могат да бъдат много, и за да разберете точно каква е причината, трябва да наблюдавате кучето си. При внимателно наблюдение ще разберете, къде е причината, а когато я узнаете, е въпрос на време да намерите
решение за проблема.

Изключително важно е - е да разберете защо вашето куче се държи по определен начин. Това важи с пълна сила за "разрушителите кучета" ! Това е така, защото, ако кучето Ви има прекалено много енергия, нещото което ще ви помогне е - Изкарайте му всичката енергия ! Когато кучето е прекалено енергично, най - ефективният метод е физически упражнения, които да изморят кучето, за да може като се прибере да стои спокойно. Важно е тук да не забравите, че кучетата
нямат потни жлези като при хората. Това означава, че те много лесно биха могли да "прегреят" и да получат слънчев удар. Когато има някакви упражнения, винаги носете вода с вас, за да може кучето Ви да се разхлади, и почивайте често. Също така, ако е много топло намокрете коремната област на кучето, и възглавничките на лапите. Това са най - чувствителните места на кучетата, където биха могли да се охладят най - бързо. Но ако имате куче с дълги уши като - Унгарската Визла,  можете да намокрите и тях, като внимавате да не попада вода вътре в ушната кухина.

Но има кучета, които са много енергични, но в същото време са много интелигентни. Тогава
процедурата по - горе с физическите упражнения се повтаря, но този път -
наблегнете и на умствените занимания. Защото куче, което е от този тип, може да
продължи да унищожава разни неща, заради това че му е скучно ВЪПРЕКИ, че е уморено. Типични представители на този тип кучета са, Бордър Коли и Шотландска Овчарка ( втората позната като Ласи )! С
такива кучета, ви трябва, много тренировки както физически така и психически.

Има други кучета, които могат да ви правят нарочно. В такъв случай, ако се окаже така, най -
добре започнете работа с команди с вкусово поощрителния метод, и опитайте да изградите връзка с кучето си, която да се базира на взаимно доверие.

Много от вас, ще кажат а какво да правим с кучета, които ядът мебелите у дома.

Лично аз използвам метод ( но той действа при кучета, които не ядът това което "дъвчат" ) а само го чупят. 
Намерете клон от дърво, изсъхнал върши работа. Той е доста по ароматен от мебелите ви, и ако не гълта всичко което попадне в устата му, това е вашият
вариант.
 
Но ако изяжда всичко, то това не действа. Но можете да използвате друг метод.
Метод с корекция, питат ме " как да го коригирам " ами има безброй много начини, НО в никакъв случай, не става дума за бой ! Разберете ме правилно, корекцията е затова да покаже, че кучето се държи НЕ както трябва.

Корекцията може да бъде, гласова като кажете на кучето си се висок и строг тон НЕ. Може да бъде като тропнете с някакъв предмет, който да стресне кучето ви.

Методите наистина са много и просто трябва да намерите най  - подходящият за вас.

Запомнете,  че винаги, винаги, винаги трябва да наградите желаното от вас поведение.

Запомнете,
първата и най - важна стъпка в решаването  на проблема е изясняването му.  Наблюдавайте кучетата си, вижте защо се държи по този начин, и след това лесно ще намерите решение на проблема.

Успех !
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.