Избор на куче

Асен Аролски    преди 141 месеца
2
Избор на куче
Как да си изберем куче ! Това е много често задаван въпрос, когато някой иска да си вземе за домашен любимец куче. Трудността при избор на кученце идва от там, че хората не знаят точно какво куче искат.

Много хора правят грешката при избор на кученце като се насочват предимно към външния вид на животното, и виждат едно пухкаво сладко кутре не зависимо от това каква порода е и си казват такова куче искам. Но тук започват проблемите ! Много хора си вземат Хъски, Самоед, но много малка част от хората обръщат внимание на спецификата на породата. И това създава много проблеми, защото едно Хъски или Самоед имат нужда от много движение, това са кучета с високо ниво на енергия, самата порода си има своите особености и всичко това оказва влияние.
Затова когато човек, реши да вземе куче е най - добре първо да се вгледа в себе си. Какво значи това - човек трябва да прецени първо за какво му е това куче. Ще спортува заедно с него, куче за работа или иска приятелството на такова животно. Тук трябва да се направи една равносметка за начинът ви на живот.

Ако имате активен начин на живот, спортувате, тичате в парка, имате свободно време - тогава за вас са подходящи всички породи, които обичат да спортуват, да тичат и имат енергия в излишък.
Но ако работите в офис, и нямате особено много време за тренировки, но все пак искате когато се приберете да се порадвате на куче, то тогава подходящи за вас породи са кучета с ниско ниво на енергия.

Така че преди да вземете куче, много е важно да направите една равносметка, на това какъв начин на живот водите, и какво куче би се вписвало в него.

Друго много важно нещо, което трябва да направите след като изберете породи подходящи за вашият начин на живот, е да разучите спецификата на самата порода. Темперамент, Характер, Предназначение на породата. Когато харесате порода, която да отговаря на начинът ви на живот, и след това характера на представители на тази порода, тогава трябва да обърнете внимание, на податливост на обучение. Това е много важно от гледна точка, на хора които нямат голям опит с кучета, и ако вие харесате дадено кутре, но забравите да видите това дали лесно се подава на обучение, може да ви създаде доста главоболия.

Затова хора, които нямат голям опит с кучета, е хубаво да гледат кучета които лесно се подават на обучение. Такива кучета са високо интелигентни, бързо схващат и лесно се работи с тях.
Следващият много важен въпрос, който трябва да уточните преди да вземете куче е : Какви генетически заболявания има дадената порода. Към какви болести и проблеми са предразположени. Това е от изключителна важност, за да можете да се грижите и предпазвате кучето си, за да бъде то винаги здраво и да ви носи радост в живота.

И не на последно място, когато изберете вече перфектното куче за вас - от къде ще го вземете.
Тук трябва да отбележа, че борсите на кучета са изключително опасни, поради няколко неща. Там могат да ви продадат куче, което е болно или има други проблем, за които те да не ви кажат. Освен това борсите на кучета, не отделят голямо внимание на кучетата и почти винаги те са тормозени и по един или друг начин измъчвани.

Затова като съвет, не взимайте куче от такава борса, защото това подпомага развитието им, и увеличаващият се брой на животни, които биват тормозени с цел облагодетелстване на определен кръг хора.

Друго място от където можете да вземете куче е зоомагазин - но, там задължително попитайте от къде идва кучето, дали е от развъдник или борса, и ако е от развъдник, как е името на развъдника и къде е регистриран. Тази информация може много лесно да се провери в сайта на FCI, всяка страна член на FCI имат сайт, който е предоставен в FCI и може да се провери дали този развъдник съществува или е просто измама.

Най - добре е, когато куче се вземе от легитимен развъдник. Тогава за кучетата са се грижили хора с голям опит и познания. Тези кучета са с по - висока цена, но те винаги имат родословие, което удостоверява, чистотата на породата.

Но ако не държите кучето да е породисто, има кучкарници в България са два ( в Богоров и Сеславци ) там имат кучета на различна възраст, хубави животни, които не са породисти, но могат да ви обичат и радват не по малко от породистите животни.

Замислете се преди да вземете куче, защото не е лесна работа отглеждането на живо същество. Това е голяма отговорност и трябва да се подхожда с нужното внимание.
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.