Рак на гърдата при домашни любимци

Редактор    преди 144 месеца
2
Рак на гърдата при домашни любимци
В чест на месеца за осведоменост за рака на гърдата, реших малко да проуча тема за която повечето хора знаят много малко, и тя е – рак на гърдата при домашните любимци. Доста хора все пак вече са наясно, че домашните любимци могат да заболеят от различни видове рак, тъй като това е една от водещите причини за смъртност при по-възрастните домашни любимци.

Сред различните домашни любимци, кучетата изглежда са най-предразположени към развитие на рак на гърдата, изчислено е че 1 на всеки 4 некастрирани женски кучета може да развие форма на рак на гърдата. Други животни, като котки, плъхове и други дребни бозайници, също могат да страдат от рак на гърдата, който е известен като млечен рак. Около половината кучета, които са с диагноза рак на гърдата, имат злокачествена форма на рак, но ако бъде хваната в достатъчно ранен етап, и двата вида рак могат да бъдат лекувани чрез отстраняване на тумора и химиотерапия. Ракът на гърдата може да бъде предотвратен при повечето домашни любимци, просто като се кастрират (а това също ще помогне и за намаляване на пренаселеността!).

Ракът на гърдата е по-рядко срещан при котките, и се проявява на 1 от 4000 домашни котки, но пък до 90% от откритите тумори са злокачествени. Вариантите за лекуване на заболяването остават същите като при кучетата, но е установено, че са доста по-малко ефективни.

Предполага се, че некастрираните домашни животни развиват рак на гърдата заради притока на хормони, които техните тела произвеждат по време на и след техните топлинни цикли. След всеки топлинен цикъл, тялото на всяко едно куче преминава през състояние, наречено хормонална бременност, дори вашият домашен любимец да не очаква наистина поколение. Произведените хормони стимулират млечните жлези по време на този период.

Скрийнинг и превенция

Най-честите симптоми за рак при домашните любимци включват подуване, абнормален растеж или бучки, рани, които не оздравяват, необяснима загуба на тегло или загуба на апетит, кървене или абнормално отделяне. Понякога домашните любимци, страдащи от рак също така могат да отделят странни миризми, да проявяват вялост при разходките, малък или никакъв интерес към физически дейности, които преди са ги забавлявали, скованост или затруднено дишане, уриниране или изхождане. Ако вашият домашен любимец е изложен на някои от тези симптоми, е наложително веднага да посетите вашия ветеринарен лекар, за да изключите рак и други заболявания.
За щастие, предотвратяването на рака на гърдата при кучета и при котки е доста лесно. Кастрирането на вашия домашен любимец е доказано най-ефективния метод за предотвратяване на млечния рак. Има известни спорове за това колко рано трябва да се кастрират. Повечето изследвания показват, че стерилизацията на вашето куче или котка преди първия топлинен цикъл може да намали значително риска, но доста по-намален риск се наблюдава при животни, които са били кастрирани преди три годишна възраст. Поговорете с вашия ветеринарен лекар, за да определите коя е най-подходящата възраст за вашия домашен любимец, когато той да се подложи на стерилизираща процедура.

Има също така изследване, което показва, че кучетата или котките, които са родили поне едно котило от малки кученца или котенца, имат по-малка предразположеност към развитието на млечен рак. Аз определено съм по-скоро застъпник на стерилизацията, отколкото на другия вариант, защото вече има толкова много животни в Америка (а и не само), които се нуждаят от дом и подслон.

Дори вашият домашен любимец да е кастриран, вие ще трябва да му правите ежемесечни прегледи на гърдите, особено на животни, които са на възраст над пет години. Това става като внимателно потъркате кожата около всяко зърно и с върховете на пръстите се опитвате да усетите дали има бучки. Дами, докато сте на тази вълна, направете си и на вас един бърз преглед! Ако забележите или усетите някакви бучки, дори те да са съвсем малки, веднага се консултирайте с вашия ветеринарен лекар. Ранната превенция е ключова за увеличаване на шансовете на вашия домашен любимец за едно успешно лечение.

За да намалите допълнително риска от развитието на какъвто и да е вид рак, е важно да помагате на вашите домашни любимци да водят един здравословен начин на живот. Давайте им питателна и здравословна храна, осигурявайте им много упражнения, и следете теглото им. Хубаво е да правите профилактични прегледи при вашия ветеринар поне веднъж годишно, или на всеки шест месеца при по-възрастните домашни любимци, защото това също може да се окаже важно за ранното откриване на някакви потенциални проблеми.

Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.