Сериозни здравословни състояния при кучетата, които могат да бъдат избегнати

Редактор    преди 118 месеца
2
Сериозни здравословни състояния при кучетата, които могат да бъдат избегнати
Има няколко здравословни състояния при кучетата, които могат да имат сериозни последици, но могат да бъдат избегнати с малко усилия от страна на техните собственици. Ето някои от по-често срещаните.


Дентални заболявания

85% от кучетата над три годишна възраст имат проблеми със зъбите в различна степен. Това може да предизвика възпаление и инфекция на венците, както и загуба на зъби. Ако вашето куче изпитва болка докато се храни, то може да загуби тегло и да не се чувства добре.
След като вече има налице дентално заболяване, не може да се направи нищо, за да се разреши този проблем. Вашето куче ще има нужда от професионално почистване и полиране на зъбите му, като това се извършва под местна упойка.
Вие може да предотвратите тези дентални заболявания като ежедневно миете зъбите на вашето куче, още откакто е малко кутре. Ако зъбите му са били току-що почистени от вашия ветеринар, веднага започнете да ги миете, за да предотвратите по-нататъшни заболявания на венците. Не е нещо трудно, то изисква само да отделите малко от вашето време през деня, за да го направите, но пък това ще спести на вашето куче много страдания при възпаление на устата.

Дирофилариоза (Сърдечен червей) 

Сърдечният червей е паразит, който се пренася от комарите. Възрастните индивиди се разполагат в сърцето и артериите, които водят към белите дробове. Червеите причиняват възпаление и блокиране на тези артерии, което в крайна сметка води до сърдечен удар.
Дирофилариозата може да бъде лекувана, но лечението е много скъпо и понякога пораженията вече са необратими. Много по-добре е да се направи всичко възможно за предотвратяване на това заболяване.
За щастие, това е лесно, и не е скъпо. Вашето куче може да получи ежемесечно лечение за предотвратяване на развитието на сърдечен червей, или вашия ветеринар може да му приложи инжекция, която ще го защити за период от шест месеца.


Pyometron (миома) и рак на гърдата

Тези заболявания се отнасят специално за женските кучета. Пиометрата представлява инфектирана матка, която не само разболява сериозно вашето куче, но може и да го убие. Това може да бъде предотвратено като стерилизирате (кастрация) кучето си  – ако матката не е там, тя не може да се възпали.
Ракът на гърдата е друго заболяване при женските кучетата, което може да се предотврати. Ако стерилизирате вашето куче преди първият й топлинен период, вие намалявате почти до нула риска от развитието на това заболяване.
Освен ако не сте регистриран като човек, който развъжда породи, вие нямате причина да запазите кучето си цяло. Като я стерилизирате (кастрирате), вие не само защитавате здравето на вашето куче, но също така предотвратявате възникването на нежелана бременност.

Затлъстяване

Най-новите изследвания показват, че над 40% от американските кучета са с наднормено тегло. Затлъстелите кучета са предразположени към по-голям риск от заболявания като диабет, артрит и инфекции на кожните гънки.
Тъй като вие контролирате това, с което кучето ви се храни, то означава, че вие може да контролирате и неговото тегло. Просто не позволявайте вашето куче да напълнее. Контролирайте порциите му за всяко хранене, не му слагайте храна в купичката, за да има през цялото време, и намалете похапванията между основните хранения.
Дори кучето ви вече да е леко понапълняло, не е много късно. Може да го подложите на диета, и въпреки, че е трудно, то скоро ще загуби тези излишни няколко килограма.
Когато става въпрос за здравето на вашето куче, превенцията на заболяванията е принципно много по-добро решение, отколкото лечението. Това не само ще спести пари на бюджета ви, но ще спаси и живота на вашето куче.


Daniela    преди 113 месеца
0
Имам йоркшир женски на 1 година вече.. На 13.07.2012 беше първото разгонване от тогава до сега кървенето спира за известно време и отново се появява...
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.