Първа помощ при отравяне

Magic    преди 70 месеца
0
Отравяния (токсикози, интоксикации) е един от най-актуалните проблеми с който се сблъскват собствениците на кучета.

Отравянето – това е заболяване и критично състояние, което възниква при попадане в организма на животното на отровни вещества, а също и хранителни продукти които действат като отрови в резултат на неправилно хранене.

В болшинството от случаите главен виновник за отравяне при кучето е самия стопанин, който навреме не е прибрал опасните лекарства, битовите химически препарати, бил е невнимателен по време на разходка, своевременно не е отучил кучето да не взима храна от земята и да рови в помийни ями.

На отравяне по-често се поддават недохранени и изтощени кучета, на които не им достигат витамини и минерални вещества.
Кучето може да се отрови, както поглъщайки отровна храна, така и облизвайки отровно вещество от своята козина или дишайки отровни изпарения.

Симптоми:

Симптомите на отравяне варират много широко, в зависимост от това, какво вещество е отровило животното. Като правило, признаците на отравяне се появяват внезапно и нарастват бързо.

У животното се наблюдава слабост, треперене, обилно слюноотделяне, повръщане, мускулни спазми, учестено повърхностно дишане, болезненост в областта на корема, диария, прекалена възбуденост, или обратното – угнетено състояние.

Първа помощ:

При отравяне или при подозрение за отравяне първата помощ се заключава в това, колкото се може по-скоро да се прекрати постъпването на отрова в организма и задържането й в кръвоносната система.

Трябва да се предизвика повръщане, а за намаляване концентрацията на отровата в стомашно-чревния тракт трябва да се даде на животното да пие много вода и да се направи очистителна клизма. След промиване на стомаха на кучето се дава силен чай. Мляко не трябва да се дава, тъй като отровите взаимодействайки с белтъчните молекули на млякото, започват да се всмукват в стомашно-чревния тракт.

На кучето може да се даде активен въглен (3-15 таблетки).
Очистителна клизма се прави с подсолена вода (1 чаена лъжичка на 1 чаша вода) при температура 25-30 градуса. Обема зависи от размера на животното (от 100 мл до 1,5 л).

Като подръчни средства за повръщане могат да се използват:

Готварска сол – две чаени лъжички на една чаша топла вода. Вливайте през устата насилствено с помощта на спринцовка;
Горчица – една чаена лъжичка на една чаша топла вода;
Водороден прекис (кислородна вода) – смесете в равни пропорции с вода. Наливайте през устата в следното съотношение - 1 чаена лъжичка на 3 кг тегло на кучето.
Може да предизвикате повръщане и като наливате в устата на кучето голямо количество вода.
За да дадете сухо средство за повръщане с една ръка отворете устата на кучето придържайки я за горната челюст и притискайки горната уста към зъбите, а с другата ръка поставете в основата на езика парченце сол или сода.

След това затворете устата на животното и го поглаждайте по гърлото. Ако кучето се опитва да оближе устните си значи е успяло да погълне повръщащото средство и рефлекса за повръщане ще се прояви след няколко минути.
При изразена слабост и понижена обща температура, кучето трябва да се покрие с нещо топло за намаляване на топлозагубата.

След оказването на първа помощ незабавно отведете кучето във ветеринарна клиника или повикайте лекар в дома си.
При разговора с ветеринарния лекар се постарайте да анализирате ситуацията и да си спомните какво, къде и кога е могло да изяде кучето. Това значително ще облекчи поставянето на диагноза и ще повиши ефективността на предприетите от лекаря мерки по спасяването на вашия питомец.
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.