Колко струва отглеждането на куче или котка

Редактор    преди 87 месеца
0
Колко струва отглеждането на куче или котка
Един домашен любимец може да внесе в живота ти приятна компания, любов и много забавление, но това удоволствие струва пари.

Историята на моята котка напомня на сценария на "Беднякът-милионер". Ще я използвам, за да илюстрирам както цената на това да отглеждаш домашен любимец (нещо, което би било полезно за всеки стопанин), така и първоначалните разходи по осиновяването (за тези, които планират да си вземат животинче вкъщи).

Ще излъжа, ако кажа, че съм се натъкнала на трогателната снимка на моя Вертер по случайност. Напротив, направих всичко възможно съдбата да ме срещне с него.
Откакто предната ми котка почина на преклонна възраст преди 4 години, станах редовна посетителка на сайтовете за осиновяване на животни.

Един ден, докато разглеждах фен-страницата на "Let’s adopt", видях снимка на коте в наистина окаяно състояние. То търсеше приемен дом за 2-3 месеца, докато дойде време да отпътува при осиновителя си в Германия. Реших, че на всяка цена трябва да му помогна.

Първата крачка беше да убедя приятеля си. Направих списък с разходите за осиновяването и му го поднесох с умилителния поглед на котарака от Шрек.

Разходите по осиновяването зависят от породата, размера и възрастта на домашния любимец. Ето списъкът с разходите, с които е възможно да се сблъскаш, когато решиш да си вземеш животинка вкъщи. Описваме ги, не за да те откажем от отглеждането на домашен любимец, а да ти помогнем да прецениш дали имаш възможност да си ги позволиш. Ако не можеш, рискуваш отглеждането да се превърне в мъчение и за животинката, и за теб.

РАЗХОДИ ПО ОСИНОВЯВАНЕ

Стойност: от 0 до 2 500 лв.

Ако искаш твоят любимец да притежава национални или международни сертификати за произход и шампионски качества, подготви се за сериозна инвестиция.

СЪВЕТ
Можеш да намалиш разходите по осиновяване почти изцяло, ако вземеш животинче от приятел, местен приют или организация за защита на животните. На такива места често можеш да намериш и животни от чистокръвни породи. Дори осиновяването да е безплатно, можеш да оставиш дарение. Приютите и подобни организации се издържат именно от публични дарения.

РАЗХОДИ ПО ПОСРЕЩАНЕ


Стойност: oт 200 до 1 000 лв.*

Какво ще ти е необходимо за подобаващо посрещане на домашния любимец:

1. Кастриране - от 60 до 200 лв.
Котка: 70-120 лв.
Куче: 80-200 лв.
Кастрирането е препоръчително, освен ако не възнамеряваш да развъждаш животното. Цените варират спрямо необходимите процедури, размерите на домашния любимец и неговия пол. Ако не го кастрираш навреме, това може да се отрази сериозно на здравето му след няколко години.

2. Първо посещение при ветеринар - от 80 до 240 лв.
Преглед - 15 лв.
Поставяне на микрочип – 40 лв.
Здравно сертифициране / паспорт – 5 лв.
Обезпаразитяване – от 5 до 20 лв.
Ваксинация – от 40 до 160 лв.
Кученцата трябва да бъдат ваксинирани 3 пъти, а котенцата - 2 пъти. Възрастните животни също се ваксинират два пъти. Ваксинация се прави само на здрави домашни любимци.

СЪВЕТ
Според бъгларското законодателство, ако поставиш чип на кучето си, не дължиш такса за притежаване на куче за период от една година.

В случай, че решиш да осиновиш куче или котка от приют или някоя организация за защита на животните, разходите за поставяне на чип, ваксинации и третиране против паразити и бълхи често ще бъдат приспаднати, тъй като практиката е да се правят преди животното да се даде за осиновяване. Такъв беше и случаят с нашия Вертер, за когото не сме плащали споменатите разходи.

3. Инструменти и играчки за вкъщи: От 8 до 900 лв.
Играчки: от 0 до 100 лв.
Ако любимецът ти редовно остава сам вкъщи, рано или късно ще му доскучае. А едно отегчено животно може буквално да разруши дома ти. Кучето на една моя приятелка, например, изяде половината ѝ колекция от дамски обувки. За да бъде животното спокойно и доволно, трябва да му осигуриш играчки. Във всеки зоомагазин ще намериш богат избор.

СЪВЕТ

Можеш и сам да сглобиш играчки за домашния си любимец с подръчни материали вкъщи. Моята котка обича да си играе с картонени кутии и хартиени топчета. При по-възрастните котки работят само по-старомодни играчки като саморъчно направена въдица, например. Но котките от новото поколение са по-отворени към дигиталния свят - за тях можеш да свалиш някое котешко приложение на смартфона си. Ще се учудиш колко много такива приложения има.

Нокторезачка: от 8 до 12 лв.
Някои породи животни изискват редовно рязане на ноктите. Ако си купиш специализирана нокторезачка за целта, разходът ще бъде еднократен. Ако пък предпочиташ ветеринар да извършва процедурата, ще ти струва между 6 и 12 лв. на посещение.

СЪВЕТ
С нокторезачката не са работи лесно, но аз се научих как да боравя с нея в интернет. Там ще откриеш редица видеоклипове с инструкции.

Купички за храна и вода – от 0 до 15 лв.
Домашният любимец има нужда от купичка за храна и контейнерче за вода.

СЪВЕТ
Можеш да използваш и излишните порцеланови купи в кухнята. Нека помислим и за природата!

За кучета: Нашийник, каишка, намордник – от 50 до 150 лв.
Цените зависят от размерите на кучето и качеството на продуктите.
За котки: Котешка тоалетна и шпатула – от 15 до 150 лв.
Ако нямаш градина, където котето да върши физиологичните си нужди, ще ти трябват контейнер за котешка тоалетна (+ настилка). За контейнер можеш да използваш от обикновена пластмасова ваничка до автоматизирана тоалетна с функция за самопочистване. В зависимост от предпочитанията и бюджета ти, всяко от тях би свършило работа. Цените варират в зависимост от функциите.
За котки: Настилка за тоалетната – от 3 до 15 лв.
На пазара има много и различни видове настилки за котешка тоалетна. Опитай различни марки. Може да отнеме известно време и експерименти, докато котето одобри настилката, но след това е лесно. Ако забележиш, че котката ти не иска да ходи по нужда в тоалетната си, може би просто не харесва настилката. Цените на настилките зависят от материала и големината на опаковката.
За котки: Драскалка – от 15 до 50 лв.
Котките обичат да драскат, те имат нужда от това. И те ЩЕ драскат - това е техен инстинкт! За да избегнеш това да се случва върху мебелите ти, просто ти е нужна драскалка. Как да избереш подходяща? Трябва да бъде здрава, стабилна и висока. Най-добра работа вършат вертикалните.
СЪВЕТ
Можеш да замениш драскалката с парче дърво (дънер).

За котки: Транспортна чанта: от 30 до 200 лв.
Ще ти бъде необходима, за да водиш котката си на ветеринар или просто да я транспортираш от точка А до точка Б. Най-простите транспортни чанти струват около 30 лв., като цената зависи от големината на животното и модела на чантата.
Защита за прозорци и балкони: от 75 до 200 лв.
Котките са любопитни същества и за тях отвореният прозорец е покана да предприемат опасна разходка по перваза. Въпреки, че умеят да балансират отлично, котките нерядко падат от прозореца, а това често води до много сериозни наранявания.
Ние живеем на 4-ти етаж и пред балкона ни има високо дърво, пълно с птици. Когато видят котарака ми, птиците започват да се закачат с него. Наложи се да обезопася терасата, за да не позволявам тази игра да се пренесе извън балкона. Опциите бяха мрежа от земята до тавана или просто висока бамбукова преграда. Аз избрах втория вариант.

Котките обичат да се шмугват през прозореца. В опитите си да излязат навън те често се заклещват в прозорците с вертикално отваряне. Ако никой не им помогне бързо да се освободят, би могло да е смъртоносно - може да счупят гръбнака си, докато се опитват да се освободят сами. Дори да заклещят само едната си лапа, може да срежат кръвоносните си съдове, което да доведе до фатална кръвозагуба. Затова е важно да обезопасиш всички прозорци, които ползваш редовно, ако имаш котка.

*Моля, имай предвид, че всички цифри в статията са приблизителни и са просто ориентир за разходите, свързани с отглеждането на домашен любимец. За по-точни стойности, свържи се с местния ветеринар.

Автор: ЙОАННА МРОЗ 
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.