100 лв. глоба, ако не чистиш след кучето си на улицата

Magic    преди 130 месеца
2
От 50 на 100 лева се увеличава глобата за собствениците, които не са взели мерки домашните им любимци да не замърсяват обществените места. Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за защита на животните.

Дават 4 г. отсрочка на кметовете, за да приберат бездомните животни

Депутатите увеличиха и глобите за собственици, които не регистрират кучетата си при ветеринар – от 20 на 200 лева.  До края на 2015 г. се удължава срокът за настаняване на безстопанствените животни в приюти, решиха още депутатите.

Крайният срок, в който общинските съвети и кметове трябваше да осигурят прибирането на бездомните животни в приюти, е изтекъл на 31 януари тази година.

Изискването обаче не е изпълнено заради късното започване на работата и недостатъчната финансова обезпеченост, отбеляза в доклада си парламентарната комисия по земеделие при първото четене на измененията. Това е причината  срокът да бъде удължен с четири години.

Измененията на закона предвиждат още глоба от 500 до 1000 лв. за стрелба по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни, освен в случаите на крайна необходимост или в съответствие с разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча или Закона за биологичното разнообразие.

Санкцията е само ако деянието не съставлява престъпление, отбелязва БТА. 

Източник: dnes.bg
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.