Украинските власти горят улични кучета и котки заради Евро 2012

Lapa.bg Admin    преди 152 месеца
0
Украйна демонстрира желанието си да не се провали в организацията на европейското първенство по футбол през 2012 г., като избива уличните кучета и ги изгаря в подвижни пещи, предизвиквайки яростната реакция на защитниците на животните, пише новинарският сайт "Русия днес".

Според природозащитните организации властите в провинцията в Украйна се опитват да решат проблема с бездомните кучета, като ги изгарят живи. Преди няколко месеца местна телевизия в град Лисичанск излъчи репортаж, в който ентусиазирано се обясняваше как властите са купили за $20 000 подвижна пещ за "унищожаване на биологични отпадъци". Репортерът на "Русия днес" Алексей Ярошевски твърди, че на практика те се използват за изгаряне на труповете на бездомни животни.

"Поставихме пещта на колела и сега можем да покрием големи райони, включително съседните градове. Получаваме много критики, но те далеч не са толкова важни, колкото борбата ни с ухапванията от бездомни кучета и разпространението на инфекции", аргументира се Юрий Басюк, представител на местната власт в Лисичанск.

Десетки хиляди бездомни животни скитат по улиците на украинските градове. Само в Лисичанск кучета хапят стотици хора годишно. Първоначално градските власти планирали да отстрелват животните и да изгарят труповете им в пещите, но последвала вълна от жестоки убийства, разгневили любителите на животните.

Олег Андрос, активист за защита на животните, подчертава, че изгарянето им в пещи е не само скандално и неморално, но и неефективно. Европейският опит показва, че стерилизацията е много по-успешен метод за решаване на проблема с бездомните животни в големите градове, твърди той.


Възмутените от жестокостта срещу кучетата и котките организираха петиции в интернет и протестни групи в социалните мрежи, които събраха множество последователи. Една от протестните петиции, адресирана до президента Виктор Янукович, е подписана от над 366 000 души . Авторите на петицията твърдят, че местните власти отстрелват уличните кучета и котки или ги хвърлят живи в пещта при температура от 900 градуса по Целзий.

Активистите се заканват, че ще засилят натиска над местната и централната власт и ще отнесат проблема до европейската футболна асоциация УЕФА. През 2010 г. те отправиха петиция до председателя на УЕФА Мишел Платини, който поиска от вицепремиера Борис Колесников да сложи край на жестокото избиване на животни. Преди около месец обаче Платини посети Олимпийския стадион в Киев, където ще се играят някои от по-важните мачове в първенството, и заяви, че е доволен от напредъка на подготовката в Украйна.


Източник: в-к Дневник
Няма коментари
Когато използвате нашите услуги, Вие приемате, че използваме „бисквитки" и други подобни технологии за подобряване и персонализиране на нашето съдържание, за анализиране на трафика, за показване на реклами и за защита от спам, зловреден софтуер и неразрешена употреба. Научете повече.